MISTER FLERTALL: 
Statsminister Erna Solberg og samarbeidspartiene mister flertall på Stortinget i NRKs partibarometer for juni.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MISTER FLERTALL: Statsminister Erna Solberg og samarbeidspartiene mister flertall på Stortinget i NRKs partibarometer for juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ny måling: Samarbeidspartiene mister flertallet på Stortinget

NRK med partibarometer for juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK presenterte i kveld sitt partibarometer for juni, gjennomført av Norstat.

I den ferske målingen mister de fire samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF flertallet på Stortinget.

Partiene får til sammen 84 mandat på målingen - ett unna flertall. Det er første gang i år de mister flertallet på en slik måling, skriver NRK.

På målingen går Arbeiderpartiet fram 2,4 prosentpoeng til en oppslutning på 34,5 prosent, mens Høyre går tilbake 2,8 prosentpoeng til 21,5 prosen. Begge innenfor målingens feilmargin. Også Frp får liten framgang med 1,5 prosentpoeng til 16,6 prosent.

På meningsmålingene får de rødgrønne partiene flertall på Stortinget uansett om Arbeiderpartiet samarbeider med SV, MDG, Rødt og Sp eller om de inngår samarbeid med Sp og KrF.

- Det er veldig hyggelig med flertall, men det er et jevnt løp. Jeg tror det blir spennende fram til 2017, sier Trond Giske, nestleder i Arbeiderpartiet.

- Dette er en litt for dårlig måling for oss, men vi har hatt mange vanskelige saker i innspurten på Stortinget. Jeg tror vi kommer sterkere tilbake, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Hun innrømmer at saker som kommunesammenslåing, flypassasjeravgift og asylinnstramming kan være årsak til nedgangen.

Også en meningsmåling TV 2 offentliggjorde mandag ga rødgrønt flertall

På Ipsos partibarometer i mai for Dabladet har også de rødgrønne flertall på Stortinget, og viste noen av de samme tendensene for Arbeiderpartiet.

Der fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på 34,8 prosent, en framgang på 2 prosentpoeng siden april.

På Dagbladets måling for mai falt imidlertid Frp til en oppslutning på 12,6 prosent. En nedgang på 3,2 prosentpoeng siden april, etter en lang periode med høyere oppslutning for regjeringspartiet.