Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i USA

Ny måling: Sanders leder

Stor spenning foran de første primærvalgene.

PÅ FRAMMARSJ: Bernie Sanders (78) gjør det bedre og bedre på målinger foran de første primærvalgene. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB Scanpix
PÅ FRAMMARSJ: Bernie Sanders (78) gjør det bedre og bedre på målinger foran de første primærvalgene. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB Scanpix Vis mer

I en ny nasjonal måling for NBC og Wall Street Journal (WSJ) svarer 27 prosent av de spurte demokratiske velgerne at de ønsker radikale Bernie Sanders (78) som presidentkandidat. 26 prosent vil ha moderate Joe Biden (77). Dette er første gang Sanders befinner seg på toppen av lista.

I målingen, som har en feilmargin på +/- 4,74 prosentpoeng, er det langt ned til neste kandidat, Elizabeth Warren med 15 prosents oppslutning. Deretter følger Michael Bloomberg (9), Pete Buttigieg (7), Amy Klobuchar (5) og Andrew Yang (4).

- Vind i seilene

- Jeg skal være forsiktig med å spå, men veldig mye tyder på at Sanders har vind i seilene; han har gått stødig fram på målinger i det siste, både på nasjonalt nivå og delstatsnivå, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og USA-kjenner, til Dagbladet.

DEMOKRATISK BUKETT: F.v. Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix
DEMOKRATISK BUKETT: F.v. Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sanders bykser fram 6 prosentpoeng siden forrige NBC/WSJ-måling i desember, der Biden fikk 28 prosent.

Også andre målinger viser tett løp mellom de to. I den siste Economist/YouGov-målingen får Sanders og Biden henholdsvis 24 og 26 prosent, mens Quinnipiac Universitys måling gir 21 mot 26.

Dette gjenspeiler seg også i kandidatenes odds. På FiveThirtyEight har Biden 1:2, mens Sanders ikke er langt bak med 3:10. Warren og Buttigieg har begge 1:20, mens kandidaten «ingen» interessant nok får 1:7.

På den politiske bettingsida PredictIt, hvor folk kjøper aksjer som svarer til kandidatenes sannsynlighet for å vinne, gikk Sanders forbi Biden allerede mandag, ifølge Business Insider. I skrivende stund har de henholdsvis 43 og 30 prosents sjanse på sida.

TROR SANDERS KAN VINNE: USA-kjenner Svein Melby tror Bernie Sanders har en reell sjanse til å bli Demokratenes presidentkandidat. Foto: Institutt for forsvarsstudier
TROR SANDERS KAN VINNE: USA-kjenner Svein Melby tror Bernie Sanders har en reell sjanse til å bli Demokratenes presidentkandidat. Foto: Institutt for forsvarsstudier Vis mer

Viktige primærvalg

Til uka starter primærvalgprosessen, der hvert delstatsparti stemmer over hvem de vil ha som kandidat i presidentvalget. Først ut er Iowa mandag, etterfulgt av New Hampshire påfølgende tirsdag.

Ifølge Melby vil disse to første primærvalgene langt på vei legge premissene for det videre løpet.

- De vil renske opp i feltet, så å si. Etter disse to blir det klart om det blir et Sanders-vs.-Biden-oppgjør, eller om noen andre henger med videre, sier forskeren.

Melby minner om at Sanders og Warren til dels kjemper om de samme velgerne.

- Dersom Warren taper i Iowa, kan velgerne hennes gå til Sanders. For Bidens del kan han tjene på at moderate kandidater som Buttigieg blir slått ut, sier han.

UT MOT TRUMP: Søndag talte senatoren Bernie Sanders til en forsamling i Pittsburgh, Pennsylvania, og der fikk Donald Trump gjennomgå. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

I motsatt fall henger Warren og de moderate kandidatene med selv etter Iowa og New Hampshire. For eksempel Amy Klobuchar har hatt stor framgang på nylige målinger.

- Da blir det et ganske uklart løp en stund framover, iallfall til supertirsdag [da 16 stater og territorier avholder primærvalg samtidig] 3. mars, sier Melby.

- Notorisk upålitelig

USA-kjenneren understreker imidlertid at det er svært vanskelig å forutsi noe om Iowa, der primærvalget er en serie såkalte caucuser - et slags langt allmøte der partimedlemmer fortløpende diskuterer og stemmer etter kompliserte regler. Dette i motsetning til et vanlig primærvalg, som er en ren avstemning.

- Målingene i Iowa er notorisk upålitelige, sier han.

- Kan Sanders holde tritt med Biden helt fram?

- Jeg vil ikke se bort fra det. Hvis det blir de to mot hverandre, blir det den liberale/radikale leiren mot de moderate. Og Sanders' tilhengere er langt mer entusiastiske enn de andres. Man skal ikke undervurdere 78-åringen - som paradoksalt nok har den yngste velgermassen, humrer Svein Melby.

Annonser til over 2 mrd.

KJØPER SEG OPP: Styrtrike Michael Bloomberg har brukt over 2 milliarder kroner på annonser. Det har hjulpet ham oppover på målingene. Foto: Mark Wilson / AFP / NTB Scanpix
KJØPER SEG OPP: Styrtrike Michael Bloomberg har brukt over 2 milliarder kroner på annonser. Det har hjulpet ham oppover på målingene. Foto: Mark Wilson / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Verdt å merke seg i NBC/WSJ-målingen er at ressursene milliardær og tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg har spyttet inn i annonser for seg selv, synes å gi avkastning.

Bloomberg har brukt svimlende 230 millioner dollar (2100 millioner kroner) på TV- og radioannonser, etter at han meldte seg relativt seint på i nominasjonskampen, og har nå altså 9 prosents oppslutning.

Annonsene synes også å ha gjort flere mer vennlig innstilt til ham. Mens 52 prosent for en måned siden var ukomfortable eller hadde reservasjoner overfor kandidaturet hans, er dette tallet nå nede i 45.