Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM MAKTA 2017

Ny måling: Solid rødgrønt flertall

Venstre tilbake under sperregrensa, mens SV karrer seg på land med 5,0 prosent oppslutning og Sp stiger til himmels.

VELGERMAGNET: Trygve Slagsvold Vedum kan smile om kapp med sola etter at Senterpartiet gjør en ny knallsterk meningsmåling. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VELGERMAGNET: Trygve Slagsvold Vedum kan smile om kapp med sola etter at Senterpartiet gjør en ny knallsterk meningsmåling. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre havner på 3,7 prosent i januarmåling Ipsos har utført for Dagbladet.

Sterkt styringsgrunnlag

Frp, SV, KrF, Sp og SV går fram, mens Arbeiderpartiet opplever en tilbakegang på 2,5 prosentpoeng og lander på 35,3 prosent. Ved forrige måling kunne Jonas Gahr Støre glede seg over knepent rødgrønt flertall, med SV under sperregrensa.

Nå er SV tilbake på 5,0 prosent og åtte ekstra mandater, mens Sp runder åtte prosent. Det gir statsministerkandidat Støre et styringsgrunnlag på 89 mandater mot 79 for den borgerlige blokken, fordi Venstre mister sju mandater i dødens posisjon, på feil side av fireprosentstreken.

Hjemmesitterne

Venstre-leder Trine Skei Grande håper å snu trenden i valgkampen.

- Vi har levert over evne på alle faktorer vi blir målt på, og må vise folk at vi får gjort det vi sier at vi skal få gjort, samtidig som vi må vise hva vi har tenkt å få til i neste periode, sier Skei Grande.

Hun kan finne en viss trøst i at Venstre-velgerne i liten grad forsvinner til andre partier.

- Vi ser av bakgrunnsmaterialet i målingen at Venstre mister mange velgere til hjemmesitterkategorien, eller vet-ikke-gruppa. Et lite lyspunkt tross alt at velgerne ikke forsvinner til andre partier, men blir sittende på gjerdet, sier valgforsker Johannes Bergh.

Der folk bor

For første gang på mange år bryter Senterpartiet 8-prosentgrensa på Ipsos-målingene.

- Hovedgrunnen til at vi nå ser ut til å stabilisere oss på dette nivået er at vi målbærer et annet syn enn de blåblå. Mens regjeringen har blind tro på stordrift og sentraliseringen, tror vi på nærhet og tjenester der folk bor, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

.
. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling