Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny måling: Tommel ned for Sandberg som statsråd

Hele 43 prosent tror han ville gjort en dårlig jobb.

OMSTRIDT: Per Sandberg (Frp) er en av landets mest kontroversielle politikere. Hele 43 prosent av velgerne tror han vil bli en dårlig statsråd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMSTRIDT: Per Sandberg (Frp) er en av landets mest kontroversielle politikere. Hele 43 prosent av velgerne tror han vil bli en dårlig statsråd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Per Sandberg ønsker seg en statsrådpost, men folk flest ønsker seg ikke Per Sandberg som statsråd. En meningsmåling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, viser at 43 prosent av velgerne mener det er en dårlig løsning. De tror han vil gjøre en dårlig jobb.

Dette er et ualminnelig høyt tall hvis vi sammenlikner med Ipsos MMIs faste målinger av hvordan folket mener statsrådene gjør jobben sin:
Siv Jensen er ofte en kontroversiell statsråd. 28,9 prosent mener nå at hun gjør en dårlig jobb. En annen kontroversiell statsråd er justisminister Anders Anundsen (Frp), som i vinter og vår måtte bale med asylbarnsaken og bare så vidt slapp unna misstillit i Stortinget.

Da han ble målt i februar og i april mente hele 31 prosent at han gjør en dårlig jobb. Ingen andre politikere har i år fått en dårligere attest fra velgerne.

Upop i sentrum En ministerpost til Sandberg vil ikke være særlig populært i regjeringens støttepartier. Bare 3,4 prosent av Venstres velgere og 6,1 prosent av KrFs velgere tror Sandberg vil gjøre en god jobb.

- Utfordringen til Per Sandberg er at han har vært i utakt med folket i flyktningspørsmålet. Det er nok det som koster ham oppslutning, mer enn selve personen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet. 

- Kunne du tenkt deg å se Sandberg som statsråd?

- Jeg skal ikke rådgi Erna Solberg om hvem hun skal ha som statsråd, svarer Hareide.

Det var søndag at Per Sandberg fikk spørsmål fra TV 2 om hva han ville ha svart dersom han fikk tilbud om en statsrådpost.

- Da blir jeg kjempe glad, svarte Sandberg, og fortsatte:

- Jeg har mer lyst til å være statsråd nå enn høsten 2013. Da må det konstrueres et nytt departement. Et innenriksdepartement, sa Sandberg til TV2.

Tydelig beskjed Nå har folket talt, og de ville altså ikke blitt like glade som Sandberg dersom et slikt tilbud ble lagt på bordet.

- 43,3 prosent er et høyt tall i forhold til hva man vanligvis ser på denne typen hypotetiske spørsmål. Og det er en tydelig beskjed fra en stor gruppe med tanke på at han faktisk er uprøvd som minister, sier valgforsker ved NTNU Anders Todal Jenssen.

Han mener svaret fra folket uttrykker en skepsis til Sandberg hos mange, men at det også gjenspeiler den betydelige motforestillingen mange har mot alle Frp-politikere som statsråder.

- Det viser at selv om mange mener Sandberg er en god debattant, så er ikke det nødvendigvis de egenskapene de ser etter i en minister.

Sandbergs svar på flyktningkrisen skapte debatt i løpet av valgkampen, blant annet gjennom et utspill i Dagbladet.

Sandberg mener Europa bør gå tilbake til den opprinnelige flyktningkonvensjonen, da bare europeere kunne søke asyl innenfor Europa.

- En løsning er å gå tilbake til den opprinnelige flyktningkonvensjonen fra 1951. Da var det slik at bare europeere kunne søke asyl innenfor Europa. Det betyr at tilleggskonvensjonen fra 1967 - som gir en universell åpning til å søke asyl - må sies opp, sa Sandberg til Dagbladet.

Støtte utenfor partiet Selv om flere er negative enn positive til ideen om Sandberg som minister, så har han fortsatt støtte i deler av folket.

19,5 prosent tror han ville gjort en god jobb. Andelen som tror dette er altså større enn andelen som stemmer Frp. Frp fikk 9,5 prosent av stemmene ved årets kommunevalg og 16,3 prosent ved stortingsvalget 2013.

- «Middels jobb» er ofte det samme som å svare «vet ikke», det uforpliktende svaret mellom «god» og «dårlig». Men at 19,5 prosent svarer at de tror han ville gjort en god jobb kan forklares med at det er en god del velgere som de siste to valgene har stemt på Høyre, men som før det var Frp-velgere. En del av disse velgere vil ved en gitt anledning støtte Sandberg som minister, sier Jensen.

Velgerne fra SV og MDG er de som er mest negative. Blant deres velgere mener henholdsvis 75 og 75,3 prosent at Sandberg ville gjort en dårlig jobb.

Fra regjeringens hold har det kommet få kommentarer til Sandbergs utspill, men Siv Jensen svarte følgende da hun hørte om forslaget:

- Jeg synes det er veldig fint at Per har masse overskudd. Og så tror jeg alle vet at vi har god bruk for Per, uansett hvilken rolle han kommer til å være i, sa Jensen til TV 2 mandag.

Dagbladet har forsøkt å nå både Per Sandberg og partileder Siv Jensen for en respons på målingen, men ingen av dem har besvart henvendelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!