Ny mann på sporet

- Hvordan kundene skal merke at jeg er blitt konsernsjef? Jeg vil konsentrere meg om pendlerne i det sentrale østlandsområdet og forbedre informasjonen når togene er forsinket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Arne Wam (48) til Dagbladet noen timer etter at styreleder Arent M. Henriksen utpekte ham til konstituert konsernsjef i NSB etter Osmund Ueland.

Den tidligere journalisten og relativt ferske NSB-direktøren håper at han klarer jobben framover så godt at han er aktuell i fast stilling.

Vil fortsette

- Jeg er ingen overgangsfigur. Det er viktig at de vurderer meg som kvalifisert når de skal tilsette permanent. Så får vi se hvilke erfaringer jeg selv har gjort meg på det tidspunktet.

Arne Wam var inntil i dag direktør for NSB mellomdistanse, en av de få delene av det statlige selskapet som har hatt framgang i det siste. Det er også den delen Wam selv trekker fram av lyspunkter i den mørke toghverdagen.

Togene i rute

- Du sa på pressekonferansen at den viktigste prioriteringen din er å få togene til å gå når de skal. Vil det si at det ikke har vært den fremste målsettingen fram til nå?

- Det kan godt være. Det siste halvannet året har jeg lært at togdrift er en komplisert affære. Vi må bevise gjennom den daglige driften at vi blir bedre. Nå gjelder det å få togene i rute i det sentrale østlandsområdet, der vi har 80 prosent av passasjerene.

- Er målet ditt at NSB etter omstillingen skal være så markedstilpasset at det er helt klart for privatisering?

- Det er to ting som kan skje. Politiske myndigheter ser at NSB er så effektiv at tanken på å legge jernbanedriften ut på anbud ikke er til stede. Det andre er vi blir så kostnadseffektive at vi vinner anbudet. Det er det mest sannsynlige.

Det har også vært mitt klare mål som direktør for NSB mellomdistanse. Konkurransen kommer fortere enn vi aner.

- Vil du be politikerne holde seg unna NSB?

- Nei, jeg sier ikke det. Men samferdsel er et område som politikerne engasjerer seg uvanlig sterkt i. Mange folkevalgte måler jo sin suksess i form av samferdselspolitiske mål de klarer å nå. Men vi må satse der lønnsomheten er størst, det vil si der det bor mest folk.

Råd fra kona

- Du er gift med tidligere samferdselsminister Sissel Rønbeck. Vil du spørre henne om råd?

- Det gjør jeg jo i mange sammenhenger, så vi får se...

«STASJONSMESTER:» Konstituert konsernsjef Arne Wam vil prioritere at togene går når de skal gå.