Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet med siste nytt i Janne Jemtland-saken:

- Ny mann pågrepet og siktet for uriktig forklaring

Blir framstilt for varetekt i dag.

BLE SKUTT: Politiet orienterte pressen om ny informasjon i Janne Jemtland-saken. Video: NTB Scanpix / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Politiet framla klokka 09.00 i dag siste nytt om etterforskningen av drapet på Janne Jemtland:

- Onsdag denne uka pågrep politiet en mann som er siktet for å ha forklart seg uriktig i forbindelse med vår etterforskning av saken. Han har tidligere forklart seg som vitne. Vi mener hans forklaring er uriktig, og vi har behov for å avklare hans rolle i saken. Mannen framstilles for fengsling i dag, sier politiadvokat André Van der Eyden.

HOLDT PRESSEKONFERANSEN: Det var etterforskningsleder Trond Blikstad, politiadvokat André Lillehovde van der Eynden og Ringsaker-lensmann Terje Krogstad som holdt dagens pressekonferanse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOLDT PRESSEKONFERANSEN: Det var etterforskningsleder Trond Blikstad, politiadvokat André Lillehovde van der Eynden og Ringsaker-lensmann Terje Krogstad som holdt dagens pressekonferanse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den pågrepne mannen forklarte seg for politiet den 17. januar, opplyser han videre. Politiet har per nå ikke grunn til å mistenke at han hadde noe med drapet å gjøre, sier politiadvokaten.

- Siste mobilsignaler

Politiet mener Janne Jemtland ble drept på eiendommen i Brummundal, og at drapet skjedde utendørs.

Politiet har tidligere opplyst at de har funnet blodspor to steder.

- Blodsporene inneholder snø og blod som er blitt plassert der. Vi vil ikke si hva vi tenker om plasseringen, sier Van der Eyden.

Han forteller videre at politiet har undersøkt signaler fra mobilen til Janne.

- De siste signalene fra telefonen er loggført klokka 05.50 den 29. desember. Vår teori er at den da blir ødelagt, sier politiadvokaten.

- Ble skutt

I går skrev Hamar Arbeiderblad at politiet mener Janne Jemtland ble skutt. ​Dette bekrefter Van der Eyden på pressekonferansen.

- Den foreløpige obduksjonsrapporten gir oss grunn til å si at hun ble skutt og påført dødelige skuddskader den 29. desember, og at hun og døde denne dagen.

Politiets teori er at våpenet var et håndvåpen. Dette er ikke funnet av politiet.

Van der Eyden forteller at de også har en teori om at Jannes kropp ble fraktet til Glomma i et kjøretøy, og deretter dumpet.

- Det er for tidlig å si noe mer om denne transporten og om hendelsesforløpet, skriver politiet i en pressemelding.

Savnet

Janne Jemtland ble borte natt til 29. desember og meldt savnet dagen etter.

I 15 dager ble hun vurdert som savnet fram til politiet fredag 12. januar gjennomførte kriminaltekniske undersøkelser på eiendommen og i huset hvor hun bodde sammen med ektemannen og de to barna deres.

Der fant politiet avgjørende spor som førte til at mannen ble siktet for drap. Dagen etter påviste han for politiet et sted i Glomma ved Eid bru i Våler hvor den døde kvinnen ble funnet.

Kripos

Jemtlands ektemann erkjenner ikke skyld etter siktelsen om drap.

Han beskriver det som har skjedd som et uhell.

Mannen er blitt avhørt sju ganger av politiet.

Totalt har politiet avhørt 400 personer, og politet har foretatt rundt 250 beslag i saken.

Hamar Arbeiderblad skrev i forrige uke at mannen i avhør har forklart at han og ektefellen kranglet, og at det var dette som var foranledningen til handlingen som førte til at hun døde. Dette har ikke politiet ønsket å kommentere, men igjen henvist til det varslede pressemøtet i dag.

Her framkom det at mannen ikke har bekreftet overfor politiet at de to kranglet.

Kripos har på det meste bidratt med 20 etterforskere i saken, og fortsatt jobber Kripos-folk sammen med etterforskere i Innlandet politidistrikt med drapssaken. Etter det Hamar Arbeiderblad erfarer vil etterforskningen pågå i flere måneder, og i alle fall fram til påske i månedsskiftet mars-april.

Romjulsfest

Paret hadde vært på romjulsfest om kvelden 28. desember og kom hjem ut på natta den 29. desember. Den siste sikre observasjonen av 36-åringen politiet har visst om, var ved 2-tida samme natt.

Noen timer senere ble telefonen hennes registrert av en basestasjon i Brumunddal. En omfattende leteaksjon ble iverksatt, og i dagene etter fant politiet to blodspor som ble bekreftet å stamme fra kvinnen. Blodsporene ble funnet om lag en kilometer fra hverandre, men hele 11 kilometer fra parets eiendom.

Ektemannen ble mandag 15. januar varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, samt isolasjon de to første ukene. Denne uken besluttet politiet å ikke kreve at 46-åringen blir sittende i isolasjon de siste to ukene av fengslingsperioden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!