Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny mann tilstår overgrep

Seks er mistenkt for seksuelle overgrep på barnehjemsbarn i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En barnehjemsskandale av dimensjoner rulles opp i Stavanger. Nå har en ny mann tilstått overgrep på barn ved det tidligere barnehjemmet Bethania Waisenhus. Mannen ble kalt inn til avhør etter at flere tidligere barnehjemsbarn anmeldte ham for grove overgrep på slutten av 1970-tallet. Han innrømmer å ha befølt to gutter som var hos ham i helger og ferier.

Seks voksne mistenkt

Til sammen er seks personer, fem menn og en kvinne, anmeldt for seksuelle overgrep mot barn på den kristne institusjonen, som eksisterte fra 1877 til 1986. Nå er det to som har tilstått. Den andre personen, som er tidligere barnehjemsansatt, fosterfar og kristen ungdomsarbeider, skal ha innrømmet overgrep mot flere enn ti unge gutter.

Overgrepene skal ha skjedd på 1970-tallet, og flere tidligere barnehjemsbarn hevder overfor Rogalands Avis at de ble mishandlet eller seksuelt misbrukt.

Ifølge avisen skal flere titalls overgrepsofre ha forklart seg for politiet.

Politiet har startet etterforskning av saken, men er sparsomme med informasjon overfor pressen. Etterforskningsleder Bjørn T. Vanvik har tidligere fortalt til lokalavisen at saken ikke prioriteres, fordi den trolig er foreldet.

Politiadvokat Geir Magne Torvestad har ingen kommentar til Dagbladet.no.

Flere institusjoner granskes

Bethania Waisenhus er ikke det eneste barnehjemmet i Rogaland hvor det skal ha foregått misbruk av barn. Det samme skal ha skjedd ved fem andre institusjoner, i perioden 1954 til 1993. Nå skal institusjonene granskes.

Et utvalg skal levere rapport til fylkesmannen innen 1. april neste år, skriver Rogalands Avis.

Det statlige Befring-utvalget har allerede slått fast at det har foregått massiv omsorgssvikt og utallige overgrep på mange norske barne- og skolehjem helt frem til 1980-tallet.

ETTERFORSKER: Det foregikk utallige overgrep på norske barne- og skolehjem helt frem til 1980-tallet. Seksjonsleder i politiet Bjørn Thorleif Vanvik og politijurist Geir Magne Torvestad undersøker sakene i Stavanger.