Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny masseflukt fra Kosovo

Titusenvis av flyktninger strømmer over grensen fra Kosovo til Albania, og nye skrekkskildringer følger i deres fotspor. Mange døde ligger ifølge Kosovo-flyktningene i veikanten i grenseområdene og råtner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når justisminister Odd Einar Dørum og kommunalminister Odd Roger Enoksen i morgen besøker Albania i spissen for en stor norsk delegasjon, vil de få høre om en dramatisk opptrapping av flyktningekrisen og hjelpebehovet.

Regjeringen i Albania hadde fredag krisemøte om den nye flyktningestrømmen, som kommer etter flere dager med markert færre flyktninger ved grenseovergangene.

Fram til klokka 14 var det registrert 12.000 mennesker som kom over grensen ved Morina, og tallet økte raskt ut over ettermiddagen. Ut fra foreliggende informasjon tror vi at tallet i løpet av kvelden kan komme opp mot 50.000, sa informasjonsminister Musa Ulqini på en pressekonferanse.

Det var også meldt om noen hundre som kom over grensen til Albania fra Montenegro, og det samlede tall på flyktninger fra Kosovo til Albania siden krigen startet har ifølge regjeringen passert 325.000. Dette nærmer seg 10 prosent av det fattige fjellandets samlede befolkning.

Døde langs veien

Nykommerne har ikke mer med seg enn det de går og står i, sa informasjonsministeren.

- Serbiske styrker samlet sammen befolkningen i Mitrovica, Drenica og Decan og satte dem på busser. De ble satt av sju kilometer fra grenseovergangen ved Morina. De sier at alle husene deres er blitt brent ned, og at de på vei mot grensen så mange døde som går i oppløsning langs veien, sa han.

Forsvarsdepartementet sender nå alle tilgjengelige militære kjøretøyer til Kukes-området nord i landet, der anslagsvis 80.000 flyktninger allerede oppholder seg. Formålet er å evakuere flest mulig og å spre flyktningene best mulig rundt i landet.

Det blir også sendt ekstra helsepersonell og medisinsk utstyr til området, og myndighetene vil i samarbeid med NATO og FN-organisasjoner øke forsyningene med matvarer.

Nærmere 900 tonn med humanitær hjelp nådde ifølge informasjonsministeren Albania bare i løpet av dagen. Lastebiler og flylaster fra en rekke land strømmer til Albania hver dag, og leire for flyktninger blir opprettet i de fleste distrikter.

Trenger milliarder

Finansminister Anastas Angjeli rettet et inntrengende appell til omverdenen om å øke den økonomiske assistansen til Albania ytterligere.

- De aller fleste av flyktningene kommer til å oppholde seg i Albania minst fram til årsskiftet; kanskje lengre. Det trengs 4 til 5 milliarder kroner for å støtte og hjelpe dem på et akseptabelt nivå, og krisen sprenger våre budsjetter fullstendig, sa han.

I tillegg til mat og husrom, vil flyktningene særlig trenge helsestell, og de mange barna og ungdommene må få tilbud om skolegang. Dessuten vil det bli en stor oppgave å opprettholde lov og orden, sa finansministeren.

(NTB)

VRAK: Flyktningene rømmer fra serbiske soldater.
PÅ FLUKT: Mange tusen kosovoalbanere flykter til Albania.