Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny medisin mot fryktet sykdom

Annenhver dag får en ny nordmann den snikende nervesykdommen multippel sklerose. Nå er det utviklet en ny medisin som trolig kan utsette invalideprosessen med mange år. - Preparatet gir nytt håp til framtidige offer, sier MS-rammede Kåre Snekvik (53) og Peter Anker (45).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv er de kommet for langt i sykdomsfasen til at medisinen kan hjelpe dem. Det hindrer dem likevel ikke i å juble over framskrittet.

- Det verste med denne sykdommen er at den angriper uten forvarsel hos unge voksne. Den rammer blindt og uforskyldt, og det finnes ingen kur.
Derfor er det svært oppløftende at det nå kommer en medisin som kan bremse utviklingen av sykdommen, sier Kåre Snekvik.

Bremser

Den tidligere tekstforfatteren fra Asker fikk diagnosen for åtte år siden, og sitter nå i rullestol. Han er deltidstilknyttet byrået JBR McCann og redaktør i MS-Posten. Sammen med venn og kollega, styreleder i Norsk Forening for Multippel Sklerose, Peter Anker, knytter han ekstra store forhåpninger til den nye interferonmedisinen Rebif. Internasjonale studier viser at denne medisinen er mest effektiv i behandlingen av MS med svingende forløp.

- Medisinen har vist seg å ha en bremsende effekt på sykdomsutviklingen og reduserer antall anfall hos MS-rammede på et tidlig stadium.

At det er kommet en medisin som kan utsette invalideprosessen, betyr enormt for folk som utvikler MS, sier Peter, som selv fikk diagnosen som 22-åring.

På disse åra har den tidligere skipsmekleren og trebarnsfaren fra Oslo gradvis blitt redusert. I dag er han avhengig av krykker og rullestol.

Gir håp

MS rammer nervesystemet, men det finnes ingen forklaring på hvorfor noen blir rammet eller hva som er årsaken. Likevel er utviklingen på medisinfronten oppløftende for pasientene.

I løpet av det siste året har det blitt godkjent to interferonmedisiner i Norge, Betaferon og Avonex, og det knyttes store forventninger til den tredje, Rebif.

Produktet er nå til behandling hos Statens Legemiddelkontroll før det kan slippes på det norske markedet.

- Oppløftende

- Resultatene er oppløftende og viser en effekt på alle hovedaspekter ved sykdommen. Alle de tre interferon- preparatene virker på samme måte, og Rebif har vist seg å redusere antall forverringer, sier professor Johan A. Aarli på Haukeland sykehus i Bergen. Avdelingsoverlegen er positiv til de nye medisinene, men fastholder at MS-gåten på langt nær er løst.

- Testresultatene fra Rebif er oppmuntrende, og gir nytt håp til pasienter som utvikler MS. Men vi kjenner fremdeles ikke årsaken til sykdommen, og kan derfor ikke si at medisin er løsningen, sier Aarli.
Daglig leder ved Det nasjonale kompetansesenter for multippel sklerose i Bergen er nøktern til medisinene.

- Dette er nye produkt som ikke har vært testet over lengre tid. Selv om preparatene kan dokumentere en viss bremseeffekt på sykdommen, vet vi ikke virkningene ved lang tids bruk, sier overlege Rune Midgard.

Hele Norges coronakart