Ny medisin reduserer hjerterisikoen ved diabetes

Mer enn halvparten av dødsfallene hos personer med diabetes, skyldes hjerte-karsykdom. Nå har et nytt medikament vist å kunne redusere risikoen.

TYPE 2 -DIABETES:Empagliflozin er, ved siden av metformin, det eneste legemidlet som er vist å kunne redusere sykelighet og dødelighet ved diabetes type 2. Foto: AP / NTB Scanpix
TYPE 2 -DIABETES:Empagliflozin er, ved siden av metformin, det eneste legemidlet som er vist å kunne redusere sykelighet og dødelighet ved diabetes type 2. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie på den nye medisinen ble lagt fram seint torsdag på den årlige konferansen EASD (the European Association of the Study of Diabetes) i Stockholm.

- Dette er vel en av de viktigste studier som er kommet på type 2-diabetes de seinere år, sier Trond Geir Jenssen, medisinsk rådgiver i Diabetesforbundet og overlege ved Oslo Universitetssykehus. Han var tilstede på konferansen.

Studien ble også publisert i anerkjente New England Journal of Medicine. Den nye medisinen (empagliflozin) vil i første omgang være et tillegg i behandlingen.

- Empagliflozin er, ved siden av metformin, det eneste legemidlet som er vist å kunne redusere sykelighet og dødelighet ved diabetes type 2. Det beste som har vært vist med alle de andre legemidlene som har kommet på markedet de siste åra, er at de ikke er skadelige, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. Han har lest studien med stor interesse.