Ny medisin skal stoppe allergien

En ny allergimedisin testes nå ut i Norge. Med et enkelt sprøytestikk stoppes både rennende øyne, kløe og høysnue, og vidundereffekten varer i inntil fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Til forskjell fra allergimedisiner som allerede finnes på markedet, skal det nye medikamentet fjerne allergiplagene fullstendig over flere uker.

- Det er et interessant og nytt behandlingsprinsipp. Dersom medisinen virker, tas ondet ved roten, sier astmalege Ditlef Bjåmer til Dagbladet.
Også overlege Sverre Steinsvåg som sitter i legerådet til Norges astma- og allergiforbund, har store forventninger til den nye behandlingen.

- Det er den første medisinen som forsøker å helbrede allergisykdom, og som ikke bare demper symptomene. Hvis den virker, kan den sammenliknes med medisin for magesår hvor pasientene blir helt friske etter enkel behandling, sier Steinsvåg.

Nordisk forsøk

Forsøkspersoner ved private klinikker i Bærum, Askim, Eidsvoll og Kongsberg er med i det felles nordiske forskningsprosjektet som tester den nye allergimedisinen.

Medisinen testes spesielt mot bjørkepollenallergi. Til sammen 200 pasienter over 18 år er med i utprøvingen.

- To tredjedeler får legemiddelet, mens en tredjedel får uvirksom medisin, såkalt placebo. Først når testingen er over, vet vi hvem som har fått hva og hvilken effekt medikamentet har hatt. Men allerede nå forteller flere av pasientene at de føler seg bedre i år enn i fjor, sier Ditlef Bjåmer, som er en av legene i testteamet.

Genteknikk

Det er det sveitsiske legemiddelfirmaet Novartis som har utviklet medisinen. I fjor ble den testet ut på graspollenallergikere i USA, og produsentene mener den har effekt på alle typer pollenallergi.

Medisinen består av antistoffet «anti-IgE» som er framstilt gjennom avansert genteknikk.

«Anti-IgE» binder seg til kroppens IgE og hindrer effekt av IgE. Det er kroppens IgE som utløser produksjonen av histaminer, og det er histaminene igjen som utløser allergireaksjonene. Den nye medisinen reduserer dermed produksjonen av histamin, og allergisymptomene lindres.
- Til nå har allergibehandling bestått i å dempe de hissige histaminene. Det nye medikamentet griper inn tidligere i prosessen. Slik unngås de allergiske reaksjonene fullstendig, sier Anne Karine Almendingen, som er Novartis koordinator for testingen i Norge.

Må godkjennes

- Til nå har det ikke kommet meldinger om alvorlige bivirkninger av medisinene, men det er for tidlig å si noe sikkert, sier Almendingen.

Men selv om resultatene fra testingen er oppmuntrende, hjelper ikke «anti-IgE» mot årets pollenplager.

- Produktet må ferdigtestes og godkjennes. Jeg tror ikke det kommer på det norske markedet før om tre til fem år, sier Almendingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer