Tarmkreft:

Ny metode finner tarmkreft på tre minutter

Forskerne mener treffsikkerheten øker med 62 prosent.

NORSK METODE: En ny metode for å oppdage tarmkreft er blitt utviklet i Norge. Forskerne mener treffsikkerheten øker med 62 prosent. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NORSK METODE: En ny metode for å oppdage tarmkreft er blitt utviklet i Norge. Forskerne mener treffsikkerheten øker med 62 prosent. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ved hjelp av kunstig intelligens kan datamaskiner finne tarmkreft både raskere og mer treffsikkert. Metoden er utviklet i Norge.

I dag analyserer leger svulstene hos tarmkreftpasienter gjennom et mikroskop, skriver Aftenposten. Datamaskiner kan ved hjelp av kunstig intelligens gjøre det både raskere og mer treffsikkert. Maskinen bruker kun tre minutter, og treffsikkerheten øker med 62 prosent, ifølge forskerne.

Metoden er helt ny og er utviklet av et team forskere, utviklere og labpersonell ved Institutt for kreftgenetikk og informatikk (ICGI) i Oslo. Metoden går ut på at datamaskiner kan beregne hvordan tarmkreft utvikler seg ved hjelp av maskinlæring, en form for kunstig intelligens.

Datamaskinen bruker algoritmer for å stille prognose. Ved å analysere 17 millioner bilder av kreftprøver har datamaskinen lært å avgjøre hvor stor og aggressiv en svulst er.

Den nye metoden kan ifølge forskerne tas i bruk allerede til sommeren. De håper nå at metoden kan videreutvikles og brukes til andre kreftformer.

Tarmkreft er den vanligste formen for kreft i Norge. I 2018 ble mer enn 4.400 nordmenn rammet av tykk- og endetarmskreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer