Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny metode kan avsløre fingeravtrykk på klær

Kan gjøre det langt vanskeligere å være kriminell.

AVTRYKK:  Teknikken har blitt brukt på harde overflater siden 70-tallet, men har aldri blitt anvendt på klær før. Foto: EPA/PETER FOERSTER
AVTRYKK: Teknikken har blitt brukt på harde overflater siden 70-tallet, men har aldri blitt anvendt på klær før. Foto: EPA/PETER FOERSTER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettsmedisinere ved Abertay Dundee-universitetet og skotske politimyndigheter står bak den banebrytende forskningen.  

De har kommet fram til en metode som gjør at man kan avlese fingeravtrykk fra tøy. Forskningen er på et tidlig stadium, men forskerne har så langt hatt stor suksess i forsøkene sine.

Kjent teknikk Det er egentlig ikke noe hokus pokus. Teknikken har blitt brukt på harde overflater siden 70-tallet. Men ingen har så langt brukt den på tøy.  

Teknikken gjør at man får et slags omvendt fingeravtrykk. I stedet for å vise den delen av linjemønsteret som er i direkte kontakt med overflaten, er det linjene imellom som avdekkes.  

Stoffet plasseres i et vakuumrom. Deretter varmer man opp gull, og man sprayer en tynn film av det på tøyet. Så varmer man opp sink. Dette fester seg på gullet hvor det ikke har vært direkte hudkontakt, og dermed får man et komplett, motsatt fingeravtrykk.  

- Tidligere har det vist seg vanskelig å avdekke et klart fingeravtrykk på tøy, men vi har nå vist at det er mulig. Dette er flott, men den virkelige utfordringen er å utvikle dette videre og få bekreftet hvor effektivt det er, sier en av forskerne, Joanna Fraser, ved Abertay Dundee-universitetet i en pressemelding.

- Tidslinje Forskerteamet har så langt klart å ta fingeravtrykk av stoffer som silke, nylon og polyester. Teknikken fungerer best på stoff som består av et høyt antall tråder.

Bare 20 prosent av befolkningen er regnet som «gode donorer» for fingeravtrykk, så det vil uansett være en lav suksessrate. Men teamet har hatt god erfaring med å gjenskape hele håndavtrykk.

- Slike avtrykk vil kunne hjelpe politiet til å sette sammen en tidslinje av hendelser, og kan bli brukt i saker der noen har blitt dytta eller hvor noen har grepet tak i klærne deres, sier Paul Deacon, som til daglig jobber med fingeravtrykk i det skotske politiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling