NY MEDISIN: Novartis er et av selskapene som står bak den nye medisinen. Foto: NTB Scanpix
NY MEDISIN: Novartis er et av selskapene som står bak den nye medisinen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ny migrenemedisin

Ny migrenemedisin gir håp til millioner av mennesker

Eksperter tror på en ny æra i migrenebehandling, men prisen er dyr.

Medisinen Aimovig ble torsdag godkjent av det føderale mat- og legemiddeltilsynet FDA og er laget av selskapene Amgen og Novartis.

Legemiddelet tas i bruk ved én injeksjon i måneden og koster omkring 6.900 dollar i året uten forsikring – drøyt 55.000 kroner. Aimovig blokkerer et protein som fremkaller og vedlikeholder migrene. Tre andre selskaper, Lilly, Teva og Alder har lignende medisiner som venter på godkjenning av FDA.

– Medisinene vil ha en stor effekt. Det er virkelig en fantastisk tid for mine pasienter og generelt for nevrologer som behandler pasienter med migrene, sier Dr. Amaal Starling, migrenespesialist på Mayo Clinic i Phoenix, til The New York Times.

Under forsøk av produktet opplevde pasienter i gjennomsnitt at antallet dager med migrene falt fra åtte i måneden til fire. En referansegruppe som fikk injeksjoner som ikke inneholdt det nye produktet, opplevde i snitt to færre dager i måneden med migrene.

Ifølge forskningsleder Sean Harper i Amgen opplevde noen pasienter at migrenen forsvant helt.

Migrene err anfall av intens hodepine, ofte med kvalme og overfølsomhet for lys og lyd. Smertene kan i verste fall vare i opptil tre døgn.

(©NTB)