Ny milits truer i Makedonia

Ei ny halvmilitær gruppe har dukket opp i Makedonia. Den Makedonske Folkefronten minner om det som etterhvert ble den fryktede Tiger-militsen i Serbia, ledet av «Arkan».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den britiske avisa The Independent on Sunday, dukket den nye gruppa opp for et par uker siden. Foreløpig er hovedkjernen et halvt dusin makedonske gangstere. Men disse har viktige og farlige kontakter.
Ifølge en makedonsk regjeringskilde har Folkefronten støtte inn i landets regjering.

En viseminister skal ha hjulpet til med organiseringen av militsen. Gangsterne har også kontakt med serbiske ekstremister.
- Dette er utrolig farlig. Det er som starten på «Arkan»s Tiger-milits. Flesteparten av de som er med, har tidligere samabeidet med «Arkan», sier den makedonske kilden til The Independent on Sunday.

«Arkan», som egentlig het Zeljko Raznatovic, pisket opp hatet på Balkan i 90-åra. Hans beryktede milits-soldater gjennomførte terroraksjoner og massakrer i kroatiske og bosniske landsbyer under Bosnia-krigen og var også involvert i serbernes etniske rensing av Kosovo i 1998 og 1999. I fjor ble han drept i en hotellobby i Beograd.
Det er trolig etableringen av den albanske geriljaen UCK i Nord-Makedonia som har mobilisert de makedonske ekstremistene.
UCK har ved sine militæraksjoner trappet opp den etniske konflikten i Makedonia. I flere uker har det vært kamper mellom UCK og makedonske hær- og politistyrker.
Den nye Folkefronten kan føre til enda mer opptrapping og økt hat mellom etniske albanere og etniske makedonere.