Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny milliardbutikk på Kongsberg

Den første avtalen noensinne for våpenstasjoner med litt større kaliber går til Kongsberg Gruppen. - Markedet er på flere titalls milliarder kroner, sier konsernsjefen.

 Ny fest : Kongsberg Gruppens "gamle" våpenstasjoner har gitt konsernsjef Walter Qvam milliardinntekter de seneste årene. En ny, og større utgave, kan bli enda mer populært. Foto: Finansavisen
Ny fest : Kongsberg Gruppens "gamle" våpenstasjoner har gitt konsernsjef Walter Qvam milliardinntekter de seneste årene. En ny, og større utgave, kan bli enda mer populært. Foto: Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Dette er rett og slett et gjennombrudd for en ny, viktig Kongsberg-innovasjon, sier konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen til Finansavisen.

Tre dager før jul, fikk Qvam julegaven han har ventet på i seks år. Siden 2009 har han på nesten hver kvartalspresentasjon snakket om dette nye produktet som er under utvikling, og som skal sikre ny vekst for forretningsområdet Kongsberg Protech Systems. Men kontraktene har latt vente på seg, helt til i går.

I gårsdagens børsmelding står det at General Dynamics har meddelt Kongsberg Gruppen at Medium Caliber Remote Weapon Station er valgt som 30 millimeter våpensystemløsning til Stryker-kjøretøyene. Disse kjøretøyene brukes av den amerikanske hæren.

- Den nye våpenstasjonen vi har utviklet er billigere, enklere, sikrere, lettere og mer nøyaktig enn eksisterende produkter, og det betyr økte markedsandeler, sier han til Finansavisen, og fortsetter;

- Potensialet for denne typen våpenstasjoner er på mange titalls milliarder kroner.

Flere titalls milliarder Kongsbergs våpenstasjoner er et resultat av at selskapet på slutten av 1990-tallet fikk i oppdrag av det norske forsvaret å produsere et våpen som kunne skyte i stykker miner samtidig som soldatene satt beskyttet i et pansret kjøretøy.

Samtidig som mineskyteren ble utviklet, utlyste det kanadiske forsvaret en anbudskonkurranse på 350 vanlige våpenstasjoner til militære kjøretøy. Kongsberg Gruppen kom til kort i Canada, men gikk seirende ut av konkurransen da USA like etter skulle utruste 1.600 kjøretøy med tilsvarende våpensystem.Da begynte ballen for alvor å rulle. Kongsberg Gruppen er blitt verdensledende på området, og solgt våpenstasjonene til 17 land.

Siden 2010 har omsetningen vært på over 18 milliarder kroner.

Salget har imidlertid stupt de seneste årene, men nå håper Qvam at et nytt, og større system, skal snu den negative trenden.

- Da vi begynte med de små våpenstasjonene, fantes det ikke noe marked for disse. Det er litt sånn nå også. Det nye produktet gir våre kunder økt fleksibilitet fordi systemet kan monteres på flere forskjellige kjøretøy, sier Qvam til Finansavisen.

Se Kongsberg Gruppens resultat for 3. kvartal.

Ingen feiring - Så det er kanskje en liten feiring på Kongsberg i dag?

- Nei, nei, nei. Sånt driver vi ikke med her. Nå blar vi om til neste side og jobber videre, hevder konsernsjefen.

- Vi valgte å gå ut med dette nå fordi General Dynamics, som igjen har US Army som kunde, rett før helgen ga tilbakemelding til alle som hadde konkurrert om leveransen. Dermed blir utfallet raskt kjent, og for å unngå spekulasjoner valgte vi å sende ut en børsmelding, selv om vi ennå ikke har undertegnet kontrakten.

De nye våpenstasjonene er utviklet i Norge av en ingeniørstab i forretningsområdet Kongsberg Protech Systems som teller rundt 200 personer. Utviklingsarbeidet var ferdig for rundt et år siden, og siden den gang har man stort sett drevet med testing.

- Dette er en viktig milepæl av to grunner. Dette er den første leveransen av en våpenstasjon med større kalibre, og i tillegg er den med den amerikanske hæren. US Army er allerede en viktig kunde for oss, og en kunde som mange andre land ser til. Den referansen vi nå får er mye verdt når vi skal selge systemet til andre land, sier Qvam.

Flere saker: Dette lover ikke veldig bra for boligbyggingen
Han har tapt nesten 20 milliarder dollar
Krisen i offshorenæringen har krevd sitt første offer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media