Ny milliardsprekk for Kristin-prosjektet

Statoil presenterte i dag en ny overskridelse på Kristin-prosjektet. Selskapet må investere 1,4 milliarder mer enn tidligere antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Prosjektet har i tillegg besluttet å avsette en ekstraordinær prosjektreserve på 500 millioner kroner fordi det fremdeles er stor usikkerhet knyttet til de framtidige bore- og kompletteringsarbeidene, heter det i en børsmelding fra selskapet.

Utbyggingen av gasskondensatfeltet på Haltenbanken er ifølge Statoil den mest krevende utbyggingen som er gjort noensinne på norsk sokkel.

Ny teknologi

Ekstreme reservoarforhold gjør at helt ny teknologi må utvikles. Ifølge en pressemelding fra Statoil er kostnadsøkningen knyttet spesielt til bore- og kompletteringsoperasjoner. Den høye temperaturen i reservoaret har ført til at utstyr må skiftes ut oftere enn planlagt. Forsinkelser i leveranser av ventiltrær fra Kværner Oilfield Products har også bidratt. Dårlig vær har ført til en rekke avbrudd i boreoperasjonene og dermed ytterligere forsinkelser.

- Det er første gang i historien at det bores fra flyterigg i et slikt krevende reservoar, sier Terje Overvik, konserndirektør for undersøkelse og produksjon i Norge.

I en pressemelding sier Overvik at et nytt investeringsestimat, inklusive de ekstraordinære prosjektreservene, er 20,8 milliarder kroner. Etter Overviks mening tilfredsstiller prosjektet fortsatt Statoils lønnsomhetskrav, og han mener det skaper nye industrielle muligheter for selskapet.

Start i oktober

Produksjonen fra feltet er planlagt startet 1. oktober i år. Da Plan for utbygging og drift (Pud) ble godkjent av myndighetene i 2001, var kostnadsanslaget for utbyggingen 17,2 milliarder kroner. I mai i fjor ble dette hevet med 1,7 milliarder kroner.

Kristin-reservoaret ligger på mer enn 4.500 meter under havbunnen med flere forkastninger og dårligere strømningsegenskaper enn det som er forutsatt i feltutviklingsplanen. I tillegg har reservoaret et rekordhøyt trykk på 910 bar og en temperatur på 170 grader celsius.

Kristin-plattformen bygges ved Aker Kværners verft på Stord. Ifølge Statoil skal den forlate verftet denne måneden som planlagt. (©NTB)