Ny minister trekker seg

På tre dager har fem britiske statsråder gitt seg. Sistemann ber Gordon Brown fratre.

TREKKER SEG:Storbritannias arbeids- og pensjonsminister James Purnell går av, og oppfordrer statsministeren til å gjøre det samme. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIX
TREKKER SEG:Storbritannias arbeids- og pensjonsminister James Purnell går av, og oppfordrer statsministeren til å gjøre det samme. Foto: REUTERS/Toby Melville/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet.no): Storbritannias arbeids- og pensjonsminister James Purnell ble nå i kveld den femte statsråden på tre dager som forlater landets totalt forvitrede regjering. Samtidig uttrykte han at statsminister Gordon Brown bør ta sin hatt og gå.

I et brev som er sendt til flere britiske aviser skriver Purnell at han mener dette ville være til det beste for landet.

- Jeg tror at ditt lederskap gjør en konservativ seier mer, ikke mindre sannsynlig. Det ville være en  katastrofe for landet vårt. Jeg ber deg derfor om å tre til side for å gi partiet vårt en mulighet til å vinne valget. Samtidig trekker jeg meg fra regjeringen, skriver han.

Mens de andre som har trukket seg har vært dypt involvert i skandalene rundt frynsegoder som ryster Storbritannia, har Purnell, som er en av Labours kommende stjerner, ikke hatt slike problemer.

Søker ikke lederrollen
- Han søker ikke lederrollen, og han opptrer ikke sammen med noen andre. Dette handler ikke om stillinger eller karrierer, sier sier en talsperson for Purnell, ifølge The Guardian.

- Han har tatt avgjørelsen i løpet av de siste ukene — han har alltid vært veldig lojal og forsvart statsministeren, men nå føler han at han ikke lenger kan gjøre det. Det er grunnen til at han har tatt den vanskelige avgjørelsen med å fratre.

- Jeg skyller partiet å si det jeg tror uansett hvor hardt det kan være, skriver Purnell selv i brevet som er offentliggjort.

Nyheten falt omtrent nøyaktig sammen med at valglokalene stengte. Det har vært lokal- og EU-valg i Storbritannia torsdag, og meningsmålingene tydet på at Det britiske arbeiderpartiet ville lide et rystende nederlag: Labour har nå bare en oppslutning på rundt 20 prosent — det laveste siden tidlig i Maggie Thatchers regjeringstid.

Kraftig press på Brown
Politikerforakten er stor i landet etter de siste ukers frynsegodeavsløringer. Uroen internt i regjeringspartiet har kommet kraftig til syne den siste uka, med de fem avgangene som det ugjenkallelige beviset på problemene de strir med. Samtidig ble det onsdag kveld kjent at en gruppe internt i partiet har formulert en elektronisk underskriftskampanje for å kvitte seg med Gordon Brown som leder, to år etter at han tok over for Tony Blair.

Presset øker altså fra alle kanter på den britiske statsministeren — og stadig flere ledende kommentatorer her borte tviler nå sterkt på at han kan klare å klamre seg til makta helt til det ventede valget neste sommer.

En talsmann for Brown sier at statsministeren er skuffet, men vil se framover.

- Browns fokus de neste dagene vil være å restrukturere regjeringen i møte med de store utfordringene som landet står foran med å takle den økonomiske nedturen, tilliten til Parlamentet og reformere offentlige tjenester, sier han ifølge BBC.