TILTALT: Rettssaken mot den pensjonerte orlogskaptein Bjørn Stavrum startet i Oslo tingrett tirsdag. Her med en av hans to forsvarere, advokat Kim Ellertsen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TILTALT: Rettssaken mot den pensjonerte orlogskaptein Bjørn Stavrum startet i Oslo tingrett tirsdag. Her med en av hans to forsvarere, advokat Kim Ellertsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Nigeria-båtene:

Ny mistenkt i nigeriabåt-saken

Ny nordmann har fått status som mistenkt av Økokrim. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat.
Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Utstyrt med to 20 millimeter maskinkanoner, en mitraljøse, og væpnede krigere om bord, driver den tidligere norske missiltorpedobåten jakt på pirater og skatteinnkreving langs Bonny River i Nigeria. Sammen med fem søskenskip utgjør den spydspissen i krigsherren Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Foto: Privat. Vis mer

(Dagbladet): Økokrim har endret status fra vitne til mistenkt for en av de sentrale norske aktørene innblandet i Forsvarets salg av utrangerte marinefartøy.

Daglig leder i skipsverftet som bygget om og klargjorde seks missiltorpedobåter før de forlot Norge og havnet i Nigeria skal ha snakket seg inn i saken under avhør.

- Vi endrer status på en vi har i avhør når vi skjønner at han forklarer seg på en måte som gjør at han kan ha gjort noe straffbart, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle til Dagbladet.

Ga Forsvaret regningen

Mistanken kom frem da rettssaken mot den korrupsjonssiktede orlogskapteinen Bjørn Stavrum startet i Oslo tingrett i dag. Han står tiltalt for grov korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven i forbindelse med Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene».

Skipsverftet hadde blant annet oppdraget med å bygge om seks utrangerte missiltorpedobåter slik at disse kunne selges som sivile til det britiske selskapet CAS Global. De fungerte som agenter for et paramilitært sikkerhetsselskap i Nigeria som bevæpnet dem på nytt i tjeneste for det nigerianske kystverket.

Høsten 2013 hadde CAS Global nærmere tre millioner kroner i ubetalte fakturaer fra skipsverftet.

Ved hjelp av e-poster Økokrim har hentet ut gjennom databeslag hos partene, mener de å kunne dokumentere hvordan Stavrum instruerte skipsverftet til å fakturere Forsvaret for over 2,7 millioner kroner av det utestående beløpet.

Samtidig fikk han overføringer på over 900 000 kroner (154 853 dollar) inn på sin private konto fra det britiske selskapet.

Overrasket retten

Økokrim vil ikke gå inn på om det er dette eller andre forhold som gjør skipsverftets daglige leder til mistenkt. Saken forblir åpen og til etter rettssaken mot Stavrum.

- Jeg har ingen kommentar til dette, sier den daglige lederen til Dagbladet. Han skal senere vitne i saken mot Stavrum. Hans status som mistenkt kan påvirke hva han kan si.

Stavrums forsvarere var ikke kjent med mistanken før rettssaken startet.

- Dette kom som en overraskelse på oss. Det er klart at det vil kunne begrense hva han kan si som vitne, i fare for å inkriminere seg selv, sier en av forsvarerne, Rasmus Woxholt.