KRAFTIG: Siden dette satelittbildet ble tatt for et drøyt døgn siden, har «Irma» tatt seg kraftig opp i styrke, og kan treffe USA som en gigantisk orkan. Foto: NASA/NOAA /Goddard Rapid Response Team/Reuters/NTB Scanpix
KRAFTIG: Siden dette satelittbildet ble tatt for et drøyt døgn siden, har «Irma» tatt seg kraftig opp i styrke, og kan treffe USA som en gigantisk orkan. Foto: NASA/NOAA /Goddard Rapid Response Team/Reuters/NTB ScanpixVis mer

Orkanen Irma

Ny monsterorkan bygger seg opp i Atlanterhavet: - De høyeste vindprognosene jeg har sett

For tidlig å si om «Irma» vil treffe USA som orkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sørlige USA er kraftig rammet av orkanen «Harvey», som for alvor traff sør i USA i helga. Orkanen, som kom inn fra sør via Mexicogolfen, har så langt krevd 38 menneskeliv.

Men nye kraftige høststormer er allerede på vei til fastlands-USA. Den største er orkanen «Irma», som har bygget seg opp i Atlanterhavet øst for USA.

Oppjustert

Orkanen bygget seg kraftig opp i øst i Atlanterhavet i går og kan potensielt bli en stor trussel for Karibien og USA neste uke.

«Irma» ble i går oppjustert til en kategori tre-orkan, der fem er største styrke. Orkanen hadde i går vindhastigheter på 185 kilometer i timen, melder det nasjonale orkansenteret NHC.

Mens orkanen bare styrket seg i går kveld, meldte NHC rundt klokka 05.00 i dag tidlig at den kraftige styrkingen av orkanen har avtatt for øyeblikket. Orkanen har siden holdt seg stabil med vindstyrke på rundt 185 kilometer i timen.

PROGNOSE: Denne femdagersprognosen fra det amerikanske orkansenteret viser at «Irma» vil nå en kategori fire-orkan. Foto: NHC
PROGNOSE: Denne femdagersprognosen fra det amerikanske orkansenteret viser at «Irma» vil nå en kategori fire-orkan. Foto: NHC Vis mer

- De høyeste prognosene jeg har sett

Prognosene for om det blir en orkan som treffer USAs østkyst er dermed noe uklart for øyeblikket. Prognosene som kom i natt viste at Irma kunne nå hastigheter på 290 kilometer i timen, en hastighet som i så fall vil tangere orkanen Allen fra 1980 - som er den nest største atlanterhavsorkanen noen gang registrert.

- Dette er de høyeste vindprognosene jeg noen gang har sett i mine ti år som værmelder for atlanterhavsorkaner, skrev meteorologen Michael Ventrice i The Weather Channel i natt.

Han mener imidlertid det er korreksjoner i prognosene som gjør at den i seg selv kan være overdrevet.

- Det er opp til 30 prosent sjanse for at en stor orkan treffer et eller annet sted på USAs østkyst, skriver Ventrice.

«Harvey» nådde land i Corpus Christi i Texas som en kategori fire-orkan lørdag, den kraftigste som har rammet delstaten på over 50 år. Orkanen avtok i styrke etter hvert som den trakk seg innover i landet, men de enorme nedbørsmengdene fra stormen er det som har ført til mest skade.

- Merkverdig økning

FØLELSESLADET: Politisjef i Houston, Art Acevedo, holdt en følelsesladet pressekonferanse etter at politibetjent Steve Perez (34) mistet livet på vei til jobb, som følge av «Harvey». Video: CNN. Vis mer

En stor orkan er kategori fem på den såkalte Saffir-Simpsonskalaen og tilsvarer vindstyrker på over 248 kilometer i timen. I går kveld var altså «Irma» en kategori tre-orkan, men hadde styrket seg enormt døgnet før.

Orkanens vindstyrke hadde da økt med minst 55 kilometer i timen på et døgn.

- «Irma» har blitt en imponerende orkan. Dette er en merkverdig økning på 93 kilometer i timen fra denne tida i går, sa det nasjonale orkansenteret til CNN.

Kapp Verde-orkan

«Irma» er en klassisk Kapp Verde-orkan, som danner seg langt øst i Atlanterhavet nær Kapp Verde-øyene før den beveger seg hele veien over Atlanterhavet.

Det er høyst usikkert på nåværende tidspunkt om «Irma» vil treffe land som en stor orkan. Ferden over Atlanterhavet vil ta omkring en uke. Ifølge prognosene vil den nå svært nærme Karibien som en kategori fire-orkan tirsdag eller onsdag til uka.

Det er ingenting som tilsier at orkanen vil avta i styrke de nærmeste dagene, men mye kan skje i løpet av de neste dagene.

- Det er altfor tidlig å si med sikkerhet hvor og om dette systemet vil påvirke USA, sier orkanekspert Dan Kottlowski til Accuweather.

REDNINGSAKSJON: Drew Griffin skulle lodde stemningen i flompregede Texas, plutselig måtte han redde et menneskeliv. Video: CNN Vis mer