Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny motor - uten forurensning

Washington (NTB-AFP-Reuters): En ny oppfinnelse vil i fremtiden gi oss forurensningsfrie biler, mener det amerikanske energidepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye metoden bruker en brenselcelle som er utviklet av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. Metoden omdanner bensin eller alternative drivstoff som etanol, metanol eller naturgass til hydrogen, som igjen blir blandet med oksygen fra luften. Dette skaper en elektrisk strøm.

- Denne brenselcellen fører til en halvering av utslippet av drivhusgasser, sier energiminister Federico Pena.

Ti ganger dyrere

Bilprodusenten Chrysler sier at dette er et stort gjennombrudd.

- Men det er fremdeles mange hindre i veien. Motoren er for eksempel ti ganger dyrere enn vanlige motorer, sier Chrysler-talsmann Tony Servone.

Han mener det vil ta minst 12 år å få til et kommersielt gjennombrudd med den nye teknologien. Energidepartementet mener det vil ta mellom sju og 12 år.

Tre amerikanske bilprodusenter, General Motors, Ford og Chrysler, støtter prosjektet. De planlegger å lansere en seks seters familiebil som bruker en liter bensin på 33,6 kilometer. Brenselscellen skal vare 600 kilometer og bilen skal kunne aksellerere fra 0 til 100 km i timen på 12 sekunder.

Hele Norges coronakart