Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny musikkvideo fra Jan Bøhler: - Det er gjort med masse selvironi og glimt i øyet

«Halla, tjallabais. Her kan jeg gå med samma sveis. En nydelig tulipan, 13 i klassen min het Jan». Slik starter Jan Bøhlers (Ap) nye låt, «En enkel type».

MUSIKKVIDEO: Stortingspolitik Jan Bøhler (Ap) er ute med nok en musikkvideo, og denne gangen er det kjærligheten til det enkle livet han synger om. Video: Jan Bøhler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hører med til sjeldenhetene at framtredende politikere viser fram sine musikalske kunster, men den som for alvor har slått seg opp som Stortingets musikalske konge de siste åra, er Arbeiderpartiets Jan Bøhler.

Han har gitt ut en rekke sanger om bydelen han setter aller høyest, nemlig Groruddalen. Og nå er Bøhler klar med en ny musikkvideo; «En enkel type».

Den er rett og slett en hyllest til det enkle livet i Groruddalen.

- Masse glimt i øyet

Bøhler forteller til Dagbladet at han på en litt selvironisk og artig måte, ved hjelp av en blanding av animasjon og bilder, ønsker å fortelle noe han synes er viktig innholdsmessig.

- Vi har en livsstil i Groruddalen som jeg er glad i, at man kan komme og gå som man er. Det er ingen kleskoder, jeg kan gå i treningstøy hele tiden. Det er mange som kjenner seg igjen i at de ikke akkurat har gått på danseskole, ikke har personlig trener og at det ikke er noen bestemte kleskoder. Det er veldig avslappa, sier Bøhler.

Stortingspolitikeren forklarer at han har laget det fordi han er veldig glad i livet i Groruddalen. Det enkle, men «veldig verdifulle» livet.

- Man hører så mye annet om Groruddalen, men dette er verdiene som gjør at jeg vil bo her hele livet.

- Og det er lagd med glimt i øyet dette her?

- Ja, det er masse selvironi og glimt i øyet.

- Folk synes det er hyggelig

«En enkel type» er, som de fleste har fått med seg, ikke den første musikkvideoen Bøhler har laget. Den første var «Groruddalen», og i seinere tid har han også spedd på med både julesanger og «Bare glem det», en rap som dukket opp på YouTube i mai.

NY LÅT: Arbeiderpartiets Jan Bøhler er lei av at Groruddalen omtales som et problemområde. Han mener området fortjener en egen sang. Video: Jan Bøhler Vis mer Vis mer Vis mer

Bøhler er innforstått med at det nok er delte meninger om hans musikalske eskapader, men selv får han stort sett positive tilbakemeldinger.

- Det er nok forskjellige meninger, men det skal det være om tekster og musikk. Jeg har ingen forventning om at alle skal like det. Men jeg har fått beskjed fra mange som hører på, og som synes det er hyggelig, sier Bøhler.

BANDET: - Ny sang fortjener ny caps, mener Jan Bøhler, som her er omkranset av de tre damene som var med på innspillingen av den nye låta. De er Bente Mari Mortensen (t.v.), Venja Ruud-Nilsen og Sara Andersson. Bandet opptrådte på Lindeberg-festivalen i Oslo i helga. Foto: Øyvind Holta
BANDET: - Ny sang fortjener ny caps, mener Jan Bøhler, som her er omkranset av de tre damene som var med på innspillingen av den nye låta. De er Bente Mari Mortensen (t.v.), Venja Ruud-Nilsen og Sara Andersson. Bandet opptrådte på Lindeberg-festivalen i Oslo i helga. Foto: Øyvind Holta Vis mer

Ap-politikeren synes det er enklere å få fram akkurat dette budskapet, om de fine sidene ved Groruddalen, ved hjelp av en sang.

- Det er ikke så lett å skrive en artikkel om dette. Det er lettere å formidle i den formen her. Så får folk mene det de vil om både form og innhold, sier Bøhler.

Han sier han er opptatt av å «by på seg selv» og opplever at han ved hjelp av musikken når andre personer og miljøer enn han ellers gjør, og at den kan bidra til å gjøre det litt enklere å snakke med ham.

- Det blir jo litt uhøytidelig. Når unge snakker til meg, så er det ofte musikk eller trening som er inngangen, sier Bøhler.

- Jeg tror vi har godt av at vi ikke er så selvhøytidelige. Unge sier til meg at «deg kan vi snakke med, du er ikke så høytidelig». Og hvis jeg kan bli oppfatta sånn, så blir jeg veldig glad.

ANTI-GANGSTERRAP: Ap-politiker Jan Bøhler har laget musikkvideo sammen med ungdom fra Groruddalen. Målet er redde unge som er på vei inn i gjengmiljøer. Video: Stovner Media Vis mer

Spørsmålet som trenger seg på etter flere låtslipp er åpenbart: Blir det et album av Bøhlers Groruddalen-låter?

- Vi får se. Jeg spiller sammen med tre veldig flinke damer. Veldig dyktige musikere, og vi spilte 11 sanger på Lindebergfestivalen i helga. Vi skal spille flere steder i sommer også, så da får vi prøvd om sangene fungerer. Vi prøvde enkel type på lørdag, og det ble i alle fall jubel, forteller den musikalske politikeren.

Slakt av politikermusikk

Selv om Jan Bøhler er en sjelden fugl på Stortinget, med tanke på hans musikalske sideprosjekt, er han ikke helt alene.

Venstres finanspolitiske talsperson, Terje Breivik, snekra sammen låta «Må noen gå» i forbindelse med framleggelsen av det alternative statsbudsjettet i 2016.

«Terje Breivik og Venstre i akutt rockekrise», skrev Dagbladets anmelder, og trillet en ener på terningen.

Heller ikke Bøhler selv har unnsluppet anmeldernes kritiske penn. Også han fikk bunnkarakter.

Eller som Dagbladets anmelder skrev: «Terningkast: umulig».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media