PARASITT: Malaria-parasitten Plasmodium falciparum har mutert. Det bekymrer forskerne. Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library / /Dr. Mae Melvin / Transwiki
PARASITT: Malaria-parasitten Plasmodium falciparum har mutert. Det bekymrer forskerne. Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library / /Dr. Mae Melvin / TranswikiVis mer

Ny, mutert malaria-parasitt sprer seg i Sørøst-Asia

Er resistent mot to av de mest effektive legemidlene som finnes for å behandle sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den farligste varianten av malariaparasitten, Plasmodium falciparum, har mutert, skriver forskere i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Dette gjør parasitten enda farligere, mener de.

Den muterte malariaparasitten, som man finner i mygg i Mekong-regionen i Vest-Kambodsja, nordøstlige Thailand, sørlige Laos og Sør-Vietnam har begynt å bli en dominerende malariaparasitten i regionen, skriver Buisness Insider.

- Katastrofalt

Forskere frykter at parasitten vil spre seg videre, og størst er uroen for at den skal nå Afrika, hvor 92 prosent av alle malaria-tilfellene inntreffer, skriver BBC.

Dersom parasitten når denne verdensdelen vil utfallet kunne bli katastrofalt, heter det videre i artikkelen.

Parasitten er nemlig ikke bare motstandsdyktig mot én, men to av de mest effektive legemidlene som finnes for å behandle den dødelige sykdommen.

- Kamp mot klokka

Professor Arjen Dondorp, som er en av forfatterne bak den nye Lancet-artikkelen og leder av en malariaforskningsenhet i Bangkok, sier det ikke er noen tid å miste:

- Dette en en kamp mot klokka. For å være ærlig er jeg ganske bekymret, sier han til BBC.

Den resistente stammen ble først oppdaget i nærheten av Pailin i 2008, men har siden spredd seg.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har beregnet at det i 2015 var 214 millioner nye tilfeller av sykdommen, og at 438 000 døde av sykdommen, men det er usikre tall, ifølge SNL.

30-40 av artene som tilhører slekten Anopheles kan spre malaria, ifølge Folkehelseinstituttet.

NY KAMPANJE: SOS-barnebyer fikk massiv oppmerksomhet da de i vinter viste hvordan Johannes (11) ble behandlet der han satt iskald i et busskur. Her er oppfølgeren. Video: SOS-barnebyer Vis mer