Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny myggbølge

Håper du at myggsvermene på terrassen snart skal forsvinne? Glem det!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regnbygene som er ventet i Sør-Norge denne uka, gir perfekte vekstforhold for nye myggbestander, og snart står nye svermer klare til å overfalle deg.

Dessverre blir vi ikke kvitt de blodsugende insektene før langt ut i august.
- Det er veldig mye mygg i år, og bestanden vil holde lenger når det kommer mer fuktighet. Skogområdene i Sør-Norge er særlig utsatt, og du vil bli plaget hvis du er i nærheten av slike områder, fastslår insektforsker Reidar Mehl ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Individuell tiltrekning

Fjellområdene har til dels vært lite utsatt for mygg i år, og i Nord-Norge vil de plagsomme insektene snart forsvinne.

Folk i Sør-Norge har allerede vært plaget av mygg i lengre tid. En fuktig vår laget hjem til millioner av mygglarver som siden har vokst seg til hissige blodsugere.

Og med ny fuktighet på vei holder myggen stand - tross varmebølgen den siste uka.

- Så lenge det er varmt om dagen, samt litt vind, dukker ikke myggen opp før på kvelden. Men da kommer den til gjengjeld for fullt, sier myggekspert Reidar Mehl.

Noen tiltrekker seg mer mygg enn andre, men Mehl sier at forskerne vet svært lite om hvorfor. Det er individuelle forhold som spiller inn.

- Den stikker stort sett på skuldrer, hender og ankler, men det er ikke godt å si hvorfor.

Flått langs kysten

Så lenge det kommer litt regn, holder også flåtten ut. Den er særlig plagsom på forsommeren, men ifølge Mehle er det fortsatt en del av den langs kysten. Flåtten biter seg inn under huden, og kan også overføre sykdommer. For tuneflua går derimot sommeren mot slutten. Det har vært en del av den i Østfold, men ikke veldig mye.

Klegg og veps

Ferdes du i myrlendt terreng, kan du fort støte på klegg. Det har vært en del i sommer. Hvis sola skinner, lander den kanskje på armen din. Den er nemlig avhengig av sol for å fly.

Veps og maur er insekter som stort sett plager folk hjemme. Det har vært få dronninger i våren, og det tyder på at det blir mye veps i slutten av juli.