Ny narko-sjef har røykt hasj

TROMSØ (Dagbladet): - Ja, jeg har prøvd narkotika, innrømmer politimester Christine Fossen i Vadsø. Om kort tid overtar hun som narkotikasjef ved Oslo-politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Christine Fossen (37) velger å være åpen om sin fortid, og informerte i går kriminalsjef Roger Andresen og politimester Ingelin Killengren i Oslo om misbruket.

- Det ville være for dumt å nekte når jeg først blir spurt om dette. Men det er slett ikke noe jeg er stolt av, og jeg anbefaler ingen andre å prøve. Dette skjedde for 20 år siden, påpeker Christine Fossen overfor Dagbladet.

Hun røykte hasj da hun som 16-åring var på et studieopphold i California i ett år.

- Ungdommelig nysgjerrighet, forklarer hun.

- Det var ingen god erfaring, og jeg har aldri prøvd noe stoff seinere, legger hun til.

Statssekretær Bjørn Solbakken i Justisdepartementet mener Christine Fossen må vite at hun påfører seg en belastning når hun medgir at hun har prøvd narkotika.

- Jeg hadde helst sett at dette ikke hadde skjedd, sier Solbakken til Dagbladet.

Berømmer ærlighet

Politimesteren håper hun blir møtt med både forståelse og respekt når hun velger å være så ærlig. Hun ser fram til å begynne som narkotikasjef i Oslo, og tror ikke at hennes åpenhet vil bli brukt mot henne. Og hun kan ikke tenke seg at opplysningen som blir kjent i Dagbladet i dag, hadde diskvalifisert henne for den sentrale politistillingen.

- Ingen spurte meg om jeg hadde prøvd narkotika da jeg var i intervju om stillingen. Og jeg kom ikke på å nevne det sjøl, heller, forteller hun.

- Ærlighet varer lengst. Dette vil ikke skape problemer for deg i jobben, lød tilbakemeldingen fra kriminalsjef Roger Andresen i går.

Statssekretær Bjørn Solbakken vil legge mest vekt på at Fossen i dag advarer ungdom mot å teste narkotika og beklager at hun sjøl har vært borti stoff.

- Jeg skjønner at det nå kan reises en diskusjon om hvor alvorlig man tar misbruk blant ungdom. Signalet fra både henne og oss må være helt klart, vi bekjemper enhver form for misbruk.

Dyktig

- Burde politimesteren har informert sine nye arbeidsgivere på et tidligere tidspunkt?

- Departementet blander seg inn i ansettelsen, som er en sak for Oslo politidistrikt. Vi kjenner Christione Fossen som en meget dyktig tjenestekvinne, hun har gjort en utmerket innsats for å stoppe russisk prostitusjon i Finnmark. Det står respekt av at hun er ærlig om sin fortid. Og jeg er overbevist om at hun står fullt og helt bak utsagn der hun advarer unge mot å lefle med narkotiske stoffer, sier statssekretær Bjørn Solbakken.

Hun blir sjef for 50 medarbeidere.

- Mange jurister mener strafferammene for narkotika-forbrytelser er for høye, smugling blir lukrativt?

- Det er viktig at straffenivået har en avskrekkende effekt. I det siste har domfellelser ofte også ført til at inndragning av vinning, det tror jeg er positivt. Men jeg vil vente med å ha bastante meninger om narkotika-politikken før jeg har lært mer om dette. Jeg skal lede en avdeling med mye kunnskap og kompetanse, jeg har all mulig respekt for deres innsats og erfaring, sier Christine Fossen.