Ny Nato-sjef vil forhandle med Taliban

Anders Fogh Rasmussen sier Afghanistan er det viktigste.

FØRSTE DAG PÅ JOBBEN: Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen holdt i dag sin første tale som Natos generalsekretær. Foto: Yves Herman/Scanpix/Reuters
FØRSTE DAG PÅ JOBBEN: Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen holdt i dag sin første tale som Natos generalsekretær. Foto: Yves Herman/Scanpix/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les hele talen til Anders Fogh Rasmussen her.

(Dagbladet.no): Anders Fogh Rasmussen holder i dag sin første tale som Natos generalsekretær. Han erklærte at alliansens førsteprioritet framover er krigen i Afghanistan. I tillegg til FN-mandatet peker han på hvor viktig det er for internasjonal sikkerhet å forhindre at Afghanistan blir en trygg havn for terrorister.

- Det er også et sterkt moralsk argument: alle som tror på grunnleggende menneskerettigheter, inkludert kvinners rettigheter, bør støtte dette oppdraget, sier Fogh Rasmussen.

Dansken sier det riktige er å forhandle med moderate deler av Taliban. En rekke internasjonale ledere og eksperter har den siste tiden tatt til orde for å forhandle med enkelte grupperinger for å splitte Taliban.

- Det finnes grupper man kan snakke med.

Sivile organisasjoner

Den tidligere danske statsministeren vil at Nato skal samarbeide mer med sivile organisasjoner framover.

- Nato er en sterk militær allianse og vi trenger en sterk militær innsats i Afghanistan. Men for å vinne freden og vinne hjertene og tankene til det afghanske folk, må vi vise dem mulighetene til et bedre liv og hjelpe regjeringen til et bedre demokratisk styre, sier Fogh Rasmussen.

Han understreket at det er mye som står på spill i Afghanistan både for Nato og for det internasjonale samfunn. Dansken sier han er takknemlig for de allierte landene som har lovet å øke sine styrkebidrag.

- Men vi må også øke vår sivile innsats.

Forholdet til Russland
Det nest viktigste mener han er forholdet til Russland. Han innrømmer at det er noen vanskeligheter, men at det er viktig å styrke båndene.

7. august er det ett år siden krigen mellom Georgia og Russland brøt ut, en hendelse som ga en kraftig knekk på forholdet mellom Nato og Russland.

Fogh Rasmussen mener uenighetene ikke må ødelegge for samarbeidet mellom Nato og Russland på andre områder, som kampen mot terrorisme.

- Vi er uenige på en rekke områder. Men jeg mener det er en veldig viktig utfordring for meg å overbevise det russiske folk og det russiske lederskapet om at Nato ikke er en fiende av Russland, Nato er ikke rettet mot Russland.

Tenke ut framtida
Fogh Rasmussen peker på en rekke utfordringer som Nato vil møte i framtida. Blant annet kampen mot pirater i Aden-bukta, forholdet til middelhavslandene og spørsmålet om utvidelse av alliansen østover.

- Disse operasjonene og mange andre som Nato har tatt på seg de siste 15 årene, gjør det tindrende klart at alliansen må forsikre seg om at vi har de rette styrkene, når og hvor det er behov for dem. Vi har ikke råd til noe annet enn et effektivt, moderne og når det passer, multinasjonalt samarbeid om forsvar.

Den nye sjefen mener Nato trenger å definere seg på nytt. Han har satt sammen en gruppe på 12 personer som skal tegne opp en ny strategi for Natos framtid. Gruppa ledes av USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

- De skal samle innspill fra et så bredt spekter som mulig. Fra regjeringen, tenketanker, humanitære organisasjoner med flere. Dette skal være den mest åpne og inkluderende prosessen som Nato noensinne har gjennomført, for å utarbeide en ny politikk, sier Fogh Rasmussen.

Han vil gjennomføre besøk i så mange medlemsland som mulig, for å møte vanlige mennesker å høre deres innspill om Nato og alliansens rolle. Det er også opprettet et skjema på Natos nettside der folk kan sende inn sine meninger.

- Jeg kan forsikre alle som sender sin mening til oss om at den bli hørt. Alle innspill blir oversendt prosessen og gruppa som skal utarbeide strategien.