Ny Nato-sjef vil forhandle med Taliban

Anders Fogh Rasmussen sier Afghanistan er det viktigste.

FØRSTE DAG PÅ JOBBEN: Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen holdt i dag sin første tale som Natos generalsekretær. Foto: Yves Herman/Scanpix/Reuters
FØRSTE DAG PÅ JOBBEN: Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen holdt i dag sin første tale som Natos generalsekretær. Foto: Yves Herman/Scanpix/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les hele talen til Anders Fogh Rasmussen her.

(Dagbladet.no): Anders Fogh Rasmussen holder i dag sin første tale som Natos generalsekretær. Han erklærte at alliansens førsteprioritet framover er krigen i Afghanistan. I tillegg til FN-mandatet peker han på hvor viktig det er for internasjonal sikkerhet å forhindre at Afghanistan blir en trygg havn for terrorister.

- Det er også et sterkt moralsk argument: alle som tror på grunnleggende menneskerettigheter, inkludert kvinners rettigheter, bør støtte dette oppdraget, sier Fogh Rasmussen.

Dansken sier det riktige er å forhandle med moderate deler av Taliban. En rekke internasjonale ledere og eksperter har den siste tiden tatt til orde for å forhandle med enkelte grupperinger for å splitte Taliban.

- Det finnes grupper man kan snakke med.

Sivile organisasjoner

Den tidligere danske statsministeren vil at Nato skal samarbeide mer med sivile organisasjoner framover.

- Nato er en sterk militær allianse og vi trenger en sterk militær innsats i Afghanistan. Men for å vinne freden og vinne hjertene og tankene til det afghanske folk, må vi vise dem mulighetene til et bedre liv og hjelpe regjeringen til et bedre demokratisk styre, sier Fogh Rasmussen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer