Ny natt med flere grove voldshendelser i Oslo

- Det er dessverre et normalt antall hendelser, sier operasjonsleder Tor Jøkling.

TRAVELT: For politiet er lørdagsnatta travel hver eneste uke. Fyllebråk, vold og ran er gjengangere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRAVELT: For politiet er lørdagsnatta travel hver eneste uke. Fyllebråk, vold og ran er gjengangere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag i Oslo ble av den erfarne operasjonslederen Tor Jøkling beskrevet som i overkant travel.

Det var flere voldshendelser der et større antall gjerningspersoner gikk løs på enkeltpersoner, tilsynelatende uten at det hadde vært noen foranledning.

Også natt til lørdag har det vært flere tilfeller av samme fenomen: Et offer og flere gjerningspersoner.

«Business as usual»

Men der natt til lørdag ble beskrevet som svært travel, er natt til søndag «business as usual» for politiet.

- Jeg har jobba med dette i 10 år, og det er ikke noe overraskende eller nytt. Det ble litt vel mange hendelser i går natt, men i natt har vi dessverre hatt det vi må kalle et normalt antall voldshendelser, sier operasjonsleder Jøkling til Dagbladet natt til søndag.

For å gi et inntrykk hva en «vanlig» lørdagsnatt er for politiet, kan vi ta de mest alvorlige sakene kronologisk.

Rundt klokka ringte en 15 år gammel gutt politiet og fortalte at han hadde blitt ranet.

- Han hadde vært i området Bøler og hadde blitt ranet av cirka 10 ungdommer. Han ble fratatt jakke og mobiltelefon og slått med et belte, sier Jøkling.

Politiet rykket raskt til stedet og anholdt etter hvert fem mindreårige gutter, rundt 15-årsalderen, som de mener kan knyttes til ranet.

På grunn av guttenes unge alder ble de ikke kjært i arresten. De vil bli avhørt og fulgt opp i ettertid.

Fornærmede skal ikke være alvorlig fysisk skadd.

- Men som alltid er det nok ganske traumatisk å bli utsatt for et ran, sier Jøkling.

- Dette er en stygg sak.

Masseslagsmål

Klokka 00.50 ble det meldt om masseslagsmål på Youngstorget. Meldingen gikk ut på at rundt 20 personer skulle være innblandet.

Politiet fikk svært mange nødtelefoner på kort tid, og ifølge vitner skal det ha sett ut som to grupperinger som gikk løs på hverandre.

I det politiet kom til stedet skjer det som ofte skjer: De involverte løp i alle retninger.

Det gikk verst utover en person, som skal ha blitt slått i hodet flere ganger. Politiet pågrep seks personer i forbindelse med voldshendelsen. Det anslås at de involverte er menn i tenåra og tidlig i 20-åra.

Angrepet av ungdomsgjeng

Rundt klokka 01 ble politiet varslet om en mann i 40-åra, som hadde blitt angrepet av en gjeng ungdommer i en heis på Romsås senter i Oslo.

Hendelsens skal ha skjedd rundt klokka halv ett.

- Fornærmede kunne ikke si så mye, han husket lite. Han hadde smerter i kroppen og var omtåket, og ble kjørt til sykehus, sier Jøkling.

Politiet har så langt svært lite å gå på, men det skal være godt videoovervåkningsutstyr i heisen.

- Søndag kan vi forhåpentligvis hente ut bilder og se både hendelsen, alvorlighetsgraden og hvem som sto bak, sier Jøkling til NTB.

Blind vold

I 02-tida ble en mann i 20-åra slått ned av flere personer i Slemdalsveien. Mannen forklarte politiet at han hadde blitt slått og sparket gjentatte ganger i hodet.

- Det er nok en stygg voldsepisode, dessverre, sier Jøkling.

Gjerningspersonene skal ha vært unge, rundt 18 år, og beskrives som å ha utenlandsk opprinnelse.

- Dette er en svært uheldig og uønsket utvikling. Mye tyder på at dette var et helt uprovosert angrep, og ingenting tyder på at mannen har blitt ranet for noe, sier Jøkling.

Politiet har så langt ikke pågrepet noen i saken.

Klokka 05 søndag morgen opplyser Sara Fredriksen ved Krimvakta i Oslo til NTB at mannen ikke er alvorlig skadd. Mannen er blitt avhørt, men hendelsesforløpet er fortsatt ukjent.

Unge gjerningspersoner

Den siste tida har det vært flere voldsepisoder der det har vært unge gjerningspersoner.

- Det er dessverre unge menn og gutter med fremmedkulturell bakgrunn, sier Jøkling.

Men politiet må ikke bare håndtere voldsepisoder i helgene. Det er også generelt bråk knyttet til berusede personer, det være seg knuffing i taxikø eller på bussen, eller generell ordensforstyrrelse.

I tillegg må de rykke ut på trafikksaker, promillekjørere, narkotikafunn, og så er det en god del klager på støy.

Det siste er ikke det politiet kan prioritere høyest. Hendelser som kan medføre skade eller død er naturlig nok hendelser som prioriteres som langt viktigere.

- Vi har veldig forståelse for at folk som ikke får sove på natta blir frustrert. Kanskje er det en nabo som fester helg etter helg, og som bare skrur opp musikken høyere når man kommer for å klage. Men vi kan ikke prioritere å dempe en høylytt fest når vi har andre, mer alvorlig oppdrag, sier Jøkling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer