Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny nazi- skandale

BERLIN (Dagbladet): Nazi-skandalene omkring det tyske forsvaret ruller videre. I går måtte forsvarsdepartementet i Bonn bekrefte at en organisasjon for tidligere SS-folk har fått to lastebiler i gave av Bundeswehr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kameradenswerk Korps Steiner» brukte både SS-runene i brevhodet og nazi-propaganda i begrunnelsen, da organisasjonen søkte om støtte til det den kaller humanitær virksomhet overfor russlandstyskere i Estland. Foreningen er oppkalt etter den beryktede SS-generalen Felix Steiner, som hadde kommando over mange norske SS-frivillige under krigen. Steiner var både sjef for offisersskolen i Bad Tölz og kommandør for SS-pansergrenaderdivisjon Wiking, begge steder hvor nordmenn opererte.

Etter krigen var han en av de mest prominente gammel-nazistene som til stadighet sto fram og forfektet de gamle ideene.
Nå prøver de ansvarlige i Bundeswehr å vri seg unna den nye skandalen med å hevde at de ikke ante hvem som skjulte seg bak det herostratisk beryktede navnet - noe få sivile tyskere tror på.

De siste ukene har det kommet fram stadig flere historier om mørkebrune aktiviteter i det tyske forsvaret. Forsvarsminister Volker Rühe har gang på gang forsøkt å vri seg unna ved å kalle dette enkeltstående tilfeller.

Opposisjonen i SPD har krevd hans avgang gjentatte ganger. Forbundsdagen har nå satt ned et utvalg som skal undersøke sakene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!