Faglig grunnlag:

Ny nedstenging kan bli nødvendig

Nevnte ny nedstenging, fjernet anbefaling i siste liten og kjempet mot klokka: Dette avsløres i helsemyndighetenes faglige grunnlag til regjeringen.

NEDSTENGING: Det kan bli nødvendig med helt eller delvis nedstenging av samfunnet igjen, mener Helsedirektoratet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEDSTENGING: Det kan bli nødvendig med helt eller delvis nedstenging av samfunnet igjen, mener Helsedirektoratet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektoratet skriver i sitt faglige grunnlag at dersom situasjonen raskt blir mer alvorlig, så kan det bli nødvendig med ytterligere tiltak, som «kan innebære å stenge ned samfunnet helt eller delvis».

- Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til omikronvariantens egenskaper. Vi utelukker ikke at det kan bli behov for strengere tiltak, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at tiltakene skal vurderes på nytt om to uker.

- Regjeringen har nå innført inngripende tiltak som gjelder på nasjonalt nivå. Smittevernloven åpner for at man på kommunalt nivå kan iverksette enda sterkere tiltak dersom det er faglig begrunnet, nødvendig for smittevernet og forholdsmessig etter en helhetsvurdering. Vi har i oppdrag å gjøre en ny vurdering vedrørende eventuell justering av tiltakene om 14 dager, sier Forland til Dagbladet.

Mulig med nye tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at regjeringen kan innføre nye tiltak, men vil ikke åpne for at det kan bli aktuelt med full nedstenging av samfunnet i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer