Faglig grunnlag:

Ny nedstenging kan bli nødvendig

Nevnte ny nedstenging, fjernet anbefaling i siste liten og kjempet mot klokka: Dette avsløres i helsemyndighetenes faglige grunnlag til regjeringen.

NEDSTENGING: Det kan bli nødvendig med helt eller delvis nedstenging av samfunnet igjen, mener Helsedirektoratet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEDSTENGING: Det kan bli nødvendig med helt eller delvis nedstenging av samfunnet igjen, mener Helsedirektoratet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Helsedirektoratet skriver i sitt faglige grunnlag at dersom situasjonen raskt blir mer alvorlig, så kan det bli nødvendig med ytterligere tiltak, som «kan innebære å stenge ned samfunnet helt eller delvis».

- Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til omikronvariantens egenskaper. Vi utelukker ikke at det kan bli behov for strengere tiltak, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

NYE TILTAK: Regeringen holdt pressekonferanse om de nye nasjonale corona-tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at tiltakene skal vurderes på nytt om to uker.

- Regjeringen har nå innført inngripende tiltak som gjelder på nasjonalt nivå. Smittevernloven åpner for at man på kommunalt nivå kan iverksette enda sterkere tiltak dersom det er faglig begrunnet, nødvendig for smittevernet og forholdsmessig etter en helhetsvurdering. Vi har i oppdrag å gjøre en ny vurdering vedrørende eventuell justering av tiltakene om 14 dager, sier Forland til Dagbladet.

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mulig med nye tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at regjeringen kan innføre nye tiltak, men vil ikke åpne for at det kan bli aktuelt med full nedstenging av samfunnet i Norge.

- Utfordringen er at omikronvarianten er det Bjørn Guldvog, som bruker et nøkternt språk, kaller en «gamechanger», og som Camilla Stoltenberg sier at potensielt kan ha enorm betydning. I møte med denne varianten må vi innføre tiltak som har som mål å hegne om helsevesenet og hindre full nedstenging, sier Støre til Dagbladet.

- Jeg tror at vi har funnet en god balanse, men omikron kan overraske oss både positivt og negativt. Så om det blir nødvendig, må vi treffe nye tiltak. Men jeg håper at vi kan styre unna en ny nedstenging.

- Men kan det bli ny nedstenging?

- Nei, jeg averterer ikke med det. Du får ikke den overskriften. Men det kan bli nye tiltak om det blir nødvendig. Nå håper jeg at vi kan høste erfaringer fra tiltakspakken som har blitt fattet i Oslo-regionen og de tiltakene som gjelder i hele landet.

NYE TILTAK: Tirsdag kveld 7. desember kom regjeringen med innstramminger bare noen uker før jul. Det er for å unngå spredning av Omikron-varianten. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Forslag til tiltak

I sitt faglige grunnlag lister Helsedirektoratet opp en rekke tiltak som kan bli nødvendig ved en ny nedstenging. Tiltakene som nevnes bygger på tiltakene som ble innført 12. mars 2020, og Helsedirektoratet har ikke vurdert dette nærmere som følge av tidsmangel.

Helsedirektoratet foreslår forbud mot:

  • Kulturarrangementer
  • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
  • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
  • Treningssentre
  • Svømmehaller, badeland og liknende.
  • Møteforbud og arrangementsforbud.

Helsedirektoratet foreslår også stenging av barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter, høyskoler og andre utdanningssituasjoner. Det legges til at man kan gjennomføre digital undervisning der hvor det er mulig.

NYE TILTAK: Jonas Gahr Støre snakker om de nye tiltakene og coronasertifikat etter pressekonferansen tirsdag kveld. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Emma Thingstad Dalen. Vis mer

Fjernet anbefaling

Tirsdag innførte regjeringen en rekke nye kontaktreduserende tiltak for å gjenvinne kontrollen over coronasituasjonen i Norge, med mål om å unngå nedstenging av samfunnet.

Det faglige grunnlaget som regjeringen fikk levert av helsemyndighetene, vitner om hastverk. Helsedirektoratet leverte sitt dokument mandag ettermiddag. Deretter ble dokumentet korrigert tre ganger, hvorav første korrigering skjedde så seint som tirsdag formiddag, før den endelige versjonen ble levert.

Blant annet fjernet Helsedirektoratet en anbefaling om reiser over kommunegrenser i siste liten.

- Anbefaling om å avstå fra reiser over kommunegrensene er mest relevant i forbindelse med lokale og regionale tiltak i utbruddsområder. Dette ble tatt ut da den nevnte besvarelsen i hovedsak beskriver tiltak på nasjonalt nivå, forklarer Nakstad.

- Det er vanlig å gjøre mindre justeringer i etterkant av at en besvarelse er levert.

FAGDIREKTØR: Frode Forland i FHI. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FAGDIREKTØR: Frode Forland i FHI. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hastverk

FHI har også vært under press. Vanligvis leverer de sin besvarelse til Helsedirektoratet før Helsedirektoratet leverer sin egen besvarelse. Denne gangen sendte derimot FHI ikke sin besvarelse før tirsdag, slik at Helsedirektoratet ikke kunne legge den til grunn for sine vurderinger.

- Det var hektisk arbeid gjennom hele helga med dette oppdraget, og stadig ny kunnskap kom inn som gjorde at vi måtte kvalitetssikre, vurdere og balansere vår besvarelse helt fram til tirsdag. Vi var i tett dialog med Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet gjennom hele prosessen, sier Forland.

Nakstad understreker også at helsemyndighetene hadde løpende dialog underveis, selv om besvarelsen ikke kom tidsnok.

Droppet vurderinger

Videre opplyser Helsedirektoratet at de ikke har gjort nye samfunnsøkonomiske analyser av tiltakene som de anbefalte til regjeringen på grunn av at situasjonen er beheftet med betydelig usikkerhet.

FHI opplyser på sin side at de ikke har hatt tid til å gjøre slike vurderinger i forbindelse med sin besvarelse.

- Forutsetningene for oppdraget endret seg under arbeidet, og vi jobbet med svært korte frister. Vi har gjort noen foreløpige forholdsmessighetsvurderinger, men påpeker at ved revisjon og oppdatering av oppdraget, ønsker vi også at det gjøres en grundigere samfunnsøkonomisk analyse av effekten av tiltakene, forklarer Forland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer