Ny nedtur for Høyre

Høyre går tilbake to prosentpoeng, og har nå sin laveste oppslutning siden høsten 1998. Arbeiderpartiet fortsetter framgangen, og er nå på samme nivå som i fjor vinter, da det buttet som verst for regjeringen Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette går fram av den politiske meningsmålingen for mai som MMI har gjort for Dagbladet og NRK. Kristelig Folkeparti går tilbake etter den økte oppslutningen i forbindelse med regjeringskrisen i mars. For de andre partiene er det små endringer.

Høyre

Med en oppslutning på bare 12,3 prosent er Høyre også denne gangen landets fjerde største parti. Det er også godt under det elendige valgresultatet i 1997. Etter at Jan Petersen gjorde et godt kommunevalg og hadde gode meningsmålinger helt til fenbruar i år, har velgerne straffet partiet for å kaste Kjell Magne Bondevik som statsminister og gjeninnsette en Arbeiderparti-regjering. Kanskje har de indre stridigheter om Petersens skjebne som partileder også hatt sin virkning. Høyre har faktisk mistet mer enn hver tredje tilhenger på tre måneder.

Hagen

Derimot beholder Fremskrittspartiet sitt sterke grep på velgerne. Bakgrunnstallene viser at Carl I. Hagens oppslutning i Nord-Norge har gått merkbart fram. Det er ellers en region hvor Fremskrittspartiet har stått forholdsvis svakt. Det er også verdt å merke seg at partiet nå har holdt seg stabilt på et høyt nivå helt siden stortingsvalget i 1997. Det er noe helt nytt for et parti som tidligere beveget seg i sterke svingninger.

Jens

Bakgrunnstallene viser også at det først og fremst er oppslutning fra tidligere velgere som er årsaken til Arbeiderpartiets framgang. Det tilbakeslaget partiet ble påført i mars på grunn av regjeringsskiftet, varte ikke lenge. Hvis skiftet av statsministerkandidat og ny regjeringsmakt fører til at partiet stabiliserer seg på det nåværende nivået, er situasjonen langt lysere for Arbeiderpartiet enn bare for noen få måneder siden.

Målingen er gjort i tidsrommet 1.-5. mai blant 929 velgere.