Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny nestleder i Ap

Hill-Marta Solberg stiller ikke til gjenvalg som nestleder i Ap. Jens Stoltenberg ønsker Helga Pedersen som ny nestleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det opplyser en kilde nær Jens Stoltenberg. Formelt sett er det landsmøtet i Ap som i april skal bestemme hvem som skal overta etter Solberg.

Men når partilederen og statsministeren gir klar beskjed til valgkomiteen om at han ønsker Helga Pedersen som nestleder, må det et opprør til for å velge enn annen enn den unge fiskeri- og kystministeren fra Finnmark.

Grunnen til at Jens Stoltenberg så klart vil peke på hvem han vil ha, er at han vil hindre en ny nestlederstrid slik partiet slet med før landsmøtet i 2002.

- Jens så tidlig Helgas dyktighet som fylkespolitiker og potensial i rikspolitikken. Derfor var hun et soleklart valg som statsråd. Hun har nå til fulle bevist som medlem av regjeringen at hun vil bli en meget god nestleder, sier den sentrale Ap-kilden til Dagbladet.

Faller fra

I en pressemelding i dag skriver Hill-Marta Solberg at hun trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet.

«Etter 15 år som nestleder i Det norske Arbeiderparti, er jeg kommet til at tiden nå er inne for å tre tilbake i vervet som nestleder for å gi rom til fornyelse» skriver hun i pressemeldingen.

Tidligere denne uka ble spekulert i om hun søker stillingen som fylkesmann i hjemfylket Nordland. Partiet må finne en kvinne. Og mange har vært nevnt som kandidater: Anniken Huitfeldt, Sylvia Brustad, Karita Bekkemellem og Anne Marit Bjørnflaten. Med Stoltenbergs sterke ønske om Pedersen, kan de glemme eventuelle nestlederønsker i denne omgang.

- Jeg vil vurdere å ta stillingen hvis valgkomiteen i Arbeiderpartiet kommer med et tilbud, sier Pedersen gjennom sin kommunikasjonssjef Anne-Berit Herstad til NTB i kveld. 

Rask karriere

Helga Pedersen er for tiden i svangerskapspermisjon etter at hun før jul fødte Anna, oppkalt etter hennes bestemor. Pedersen ble da den tredje fødende statsråd i Norges-historien.

I permisjonstida bor hun i Vestertana, den vesle finnmarksbygda som opplevde en fem prosents økning i folketallet på grunn av Anna.

Helga Pedersen var fast representant på Finnmark fylkesting fra 2000, medlem i Aps samepolitiske råd siden 1998 og medlem i Finnmark Aps kvinnepolitiske styre siden 1998.

Hun var også politisk rådgiver i Nærings- og handelsdepartementet fra april til oktober 2001. Fra 2003 fram til hun ble statsråd i fjor, var hun fylkesordfører i Finnmark.

TREKKER SEG: Hill-Marta Solberg trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet.
NY NESTLEDER? Ifølge en kilde nær Stoltenberg ønsker statsministeren at Helga Pedersen blir ny nestleder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!