Ny nødhjelpskonvoi på vei til Gaza

- Det er en veldig viktig sak, mener leder for Ship To Gaza Norway.

STØRSTE HITTIL: Konvoien som drar mot Gaza i morgen er den største hittil. Her står en rekke biler fra flere arabiske land og venter på å kunne kjøre om bord skipene. Konvoien er ledet av den britiske parlamentarikeren Geroge Galloway. Foto: EPA/STR/Scanpix
STØRSTE HITTIL: Konvoien som drar mot Gaza i morgen er den største hittil. Her står en rekke biler fra flere arabiske land og venter på å kunne kjøre om bord skipene. Konvoien er ledet av den britiske parlamentarikeren Geroge Galloway. Foto: EPA/STR/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En ny konvoi med nødhjelpsskip vil i morgen sette kurs mot Gaza. Om bord er 40 av passasjerene som var med på konvoien som ble bordet av israelske spesialsoldater i mai i år, melder CNN. Ni aktivister ble drept og flere titalls skadd under aksjonen i mai.

Konvoien planlegger å legge ned blomster på vannet der de ni aktivistene ble drept.

Konvoien, kalt Viva Palestina-konvoien, skal være den største hittil som skal prøve å bryte blokaden. Konvoien har allerede reist 4828 km på land fra England og skal i morgen forlate havna i Latakia i Syria. Først vil de reise til Al-Arish i Egypt, og dra videre til Gaza via landgrensa i Rafah.

- Vi er utålmodige med å komme oss til Gaza så raskt som mulig for å levere nødhjelpen og vise folket i Gaza at vi ikke har forlatt dem, sier konvoileder Kevin Ovenden til CNN.

Hovedskipet har 380 aktivister fra 42 land om bord, i tillegg til 147 kjøretøy og fem millioner dollar (omlag 30 mill. nok.) i medisinsk hjelp.

- Viktig sak Georg Morland leder Ship To Gaza Norway. De planlegger å være med på neste flåte til Gaza som vil dra via sjøveien i løpet av våren til neste år.

- Bør man ikke finne andre løsninger når man ser slike motreaksjoner fra Israel? Vil ikke det være en ren provokasjon mot Israel?

- Nei, heller tvert i mot. Aksjonen i mai har vist at interessen for å delta på en slik flåte har blitt mye større. Langt flere land har sagt at de vil være med, og vi i Norge stiller med egen båt. Det er en viktig sak, og det er mange typer varer det er mangel på i Gaza og som man må bidra med, sier Morland til Dagbladet.

- Man må respektere folkeretten og åpne landegrensene slik at palestinerne kan komme seg til og fra uten den nedverdigende holdningen de blir utsatt for i dag. Det er det viktig å sette fokus på, mener han.

- Er Viva Palestina-konvoien særlig kontroversiell siden de velger å dra landveien til Gaza via Egypt?

- Det viser at de prioriterer å få inn varene. Ved forrige flåte ble man også tilbudt å få varene inn via Egypt. I den grad det er viktig å få inn varer inn, er det greit nok. Men Israel vil nok ha kontroll på alle varene som blir forsøkt fraktet inn, og det vil nok være en utfordring, sier Morland.

Kan møte på utfordringer - Men siden denne konvoien går via Egypt, tror du de vil møte på noen utfordring fra Israel?

- Det vil nok ikke bli den samme militære aksjonen som ved den forrige flåten, men det kan tenkes at de vil ønske å kontrollere varene, mener han.

Han mener det i utgangspunktet bør gå bra å legge ned blomster på vannet der den konvoien i mai ble angrepet.

- Det er internasjonalt farvann, så det bør gå greit for de som ikke har til hensikt å komme til land i Gaza. Det at det er internasjonalt farvann var jo noe av grunnen til at det ble såpass store reaksjoner sist, sier han.

Morland forteller at flåten de vil være en del av i løpet av våren til neste år vil være den største noen sinne med passasjerer og gods fra mange europeiske land.

Flere kjente med På sine nettsider lister de opp støttespillere som tidligere statsminister Kåre Willoch og komiker Rune Andersen.

- Det er også flere stortingspolitikere som ønsker å være med, men siden det ennå ikke er bestemt når man skal dra kan det være en praktisk utfordring, sier Morland til Dagbladet.

Han forteller at spesielt stortingspolitiker Anette Trettebergstuen (Ap) har bedt om å få bli med.

- Det er kjempebra og et engasjement som er veldig viktig for saken, mener Morland.

DRAR I MORGEN: Her sitter en tyrkisk frivillig i al-Aaedein nær havnebyen Latakia i Syria. I morgen begynner han og hundrevis av andre frivillige reisen til Gaza for å levere nødhjelp. Foto: REUTERS/Khaled al-Hariri/Scanpix
DRAR I MORGEN: Her sitter en tyrkisk frivillig i al-Aaedein nær havnebyen Latakia i Syria. I morgen begynner han og hundrevis av andre frivillige reisen til Gaza for å levere nødhjelp. Foto: REUTERS/Khaled al-Hariri/Scanpix Vis mer