Ny nordmann drept i Syria

Minst en ny norsk statsborgere skal i løpet av de siste dagene blitt drept i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at minst en mann med norsk statsborgerskap skal ha blitt drept i Syria i løpet av de siste dagene.

Mannen skal ha bodd i Norge i flere år, og opprinnelig komme fra Somalia.

Det er også ubekreftede meldinger om at andre nordmenn skal ha mistet livet i krigshandlinger sammen med terrorgruppa ISIL i Syria den siste tiden.

- Vi har ingen kommentarer til Dagbladets opplysninger, er det eneste informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste ønsker å si.

Tidligere er det bekreftet at minst syv norske islamister har blitt drept i Syria. Mennene skal alle ha hatt tilknytning til ISIL - The
Islamic State of Iraq and the Levant.

To til innbrakt Ytterligere to personer ble i går ettermiddag innbrakt av PST etter at tre menn ble pågrepet og siktet tirsdag morgen.

Begge ble hentet av politiet i Bærum.

Den ene av mennene, en 28-åring med algerisk bakgrunn, er godt kjent av politiet fra før. Han er tidligere dømt i narkotikasaker og kjent av PST for å tilhøre det ekstremistiske miljøet.

Den andre mannen PST har brakt inn er en mann av kosovoalbansk bakgrunn.

Siktet for planlegging De tre siktede mennene, to av dem brødre, som tidligere i dag ble pågrepet har vært fremmedkrigere for den fryktede terrorgrupperingen ISIL, som står for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (blir også kalt ISIS).

De tre pågrepne er:

• Mann 29, norsk statsborger, født i Somalia
• Mann 27, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia
• Mann 24, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia

Det skal være første gang norske statsborgere er pågrepet i en så bredt anlagt aksjon for krigsvirksomhet i Syria. De tre norske statsborgerne ble pågrepet på to forskjellige adresser.

- Alle tre er siktet for i nær framtid å planlegge å slutte seg til ISIL, sier avdelingsdirektør Jan Glent i Politiets Sikkerhetstjenste (PST).  To av dem har ifølge Glent allerede utført aktiviteter i Syria sammen med terrorgrupperingen.

«PST anser og behandler ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett», skrev PST i en pressemelding i går.

Glent sier til Dagbladet at de tre er kjent for PST fra tidligere, og tilhører et islamistisk miljø, som har tilknytning til Profetens Ummah.