Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny norgesrekord i påviste influensatilfeller

Påviste flere influensatilfeller enn noen gang tidligere.

OSLO  20150409.
Forkjølelse, pollen, nys, allergi hoste. Mann nyser.
illustrasjon
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NB! Modellklarert
OSLO 20150409. Forkjølelse, pollen, nys, allergi hoste. Mann nyser. illustrasjon Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix NB! Modellklarert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under forrige influensasesong påviste norske laboratorier flere influensatilfeller enn noen gang tidligere, pandemisesongen 2009 medregnet.

Siden begynnelsen av oktober i fjor er det påvist mer enn 16.000 infeksjoner, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

I tillegg til omfattende forekomst av influensa i befolkningen, har nok økt kapasitet og bruk av laboratoriediagnostikk for luftveissykdom bidratt til høye tall, påpekes det i en rapport FHI legger fram torsdag.

Rekordmange testet Også antallet prøver testet for influensavirus er ny norgesrekord, går det fram av rapporten.

Folkehelseinstituttet slår fast at influensasesongen 2014- 15 var relativt kraftig sammenlignet med utbruddene de siste årene. Det toppet seg i uke åtte i år. Da fikk hele 2,9 prosent av dem som gikk til lege diagnosen influensalignende sykdom.

Fordelt på alder var det gruppen 15-64 år som oftest gikk til legen med influensasymptomer. Det var svært få varsler om influensautbrudd på helseinstitusjoner/sykehjem.

Sporadiske enkelttilfeller av influensa forekom gjennom hele sommeren og høsten 2014, med jevnt økende antall tilfeller fra midten av november. De første influensatilfellene for sesongen ble rapportert fra Østlandet.

Flere ulike virus har vært i omløp. Flertallet av virusene som sirkulerte denne sesongen var godt dekket av den gjeldende vaksinen, skriver FHI.

Langt fra målet Influensa er en relativt harmløs infeksjon for personer med god helse. Men viruset kan være alvorlig for enkelte pasientgrupper som allerede er syke. Det anslås at det hvert år dør 900 personer i Norge som følge av influensa. Likevel er Norge langt fra WHOs mål om 75 prosent vaksinasjonsdekning i risikogruppene for alvorlig influensasykdom.

Tidligere er det anslått at rundt 20 prosent av befolkningen tilhører en risikogruppe. Resultater fra spørreundersøkelser de siste sesongene tyder imidlertid pa? at andelen personer i risikogruppene er vesentlig høyere, opp mot 30 prosent. Dersom dette er tilfelle vil den maksimale vaksinasjonsdekningen for risikogruppene som helhet være pa? cirka 25 prosent, går det fram av rapporten.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!