Ny, norsk forskning: Flåtten er farligst nå

Antall flått med borrelia synker utover sommeren.

NYE FUNN I NORSK FORSKNING:  Prosjektleder Atle Mysterud og og mikrobiolog Ryan Easterdat fant gjennom prosjektet «TickDeer» at 12 prosent av flåtten hadde borrelia i gjennomsnitt, men at fallet i andelen farlige flått sank kraftig fra mail til august. Prosjektet har blitt gjort i hjortefylket Sogn og Fjordane, hvor mellom 50 000 og 60 000 hjort holder til. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NYE FUNN I NORSK FORSKNING: Prosjektleder Atle Mysterud og og mikrobiolog Ryan Easterdat fant gjennom prosjektet «TickDeer» at 12 prosent av flåtten hadde borrelia i gjennomsnitt, men at fallet i andelen farlige flått sank kraftig fra mail til august. Prosjektet har blitt gjort i hjortefylket Sogn og Fjordane, hvor mellom 50 000 og 60 000 hjort holder til. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere ved Universitetet i Oslo har, som en av de første i verden, funnet at flåtten er farligere om våren enn om høsten. Flåtten er bærere av bakterien Borrelia, som ubehandlet ved sykdom hos mennesker kan føre til sterke smerter, utslitenhet, mangel på konsentrasjon, hjernetåke og svekket korttidsminne. 

- Flåtten er farligst nå tidlig på sommeren. Inntrykket er også en klar økning av antall flått de siste årene, men dokumentasjonen på dette er dårlig, sier prosjektleder for «TickDeer» og professor i biologi, Atle Mysterud.

Sesongfarlig flått Prosjektet ønsker å se på hvordan flåttbestanden påvirker hjorten i hjortefylket Sogn og Fjordane, som er antatt å være hjemmet til mellom 50 000 og 60 000 hjort.

Han og mikrobiolog Ryan Easterdat fant at 12 prosent av flåtten hadde borrelia i gjennomsnitt, men at fallet i andelen farlige flått sank kraftig fra mail til august.

- Dette hadde vi ikke forventet. Flåtten er et kjempeproblem, og andelen flåttnymfer med Borrelia synker markert fra 15 prosent i mai til ti prosent i august ved midlere tetthet av hjort, sier han videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer