NYE FUNN I NORSK FORSKNING:  Prosjektleder Atle Mysterud og og mikrobiolog Ryan Easterdat fant gjennom prosjektet «TickDeer» at 12 prosent av flåtten hadde borrelia i gjennomsnitt, men at fallet i andelen farlige flått sank kraftig fra mail til august. Prosjektet har blitt gjort i hjortefylket Sogn og Fjordane, hvor mellom 50 000 og 60 000 hjort holder til. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NYE FUNN I NORSK FORSKNING: Prosjektleder Atle Mysterud og og mikrobiolog Ryan Easterdat fant gjennom prosjektet «TickDeer» at 12 prosent av flåtten hadde borrelia i gjennomsnitt, men at fallet i andelen farlige flått sank kraftig fra mail til august. Prosjektet har blitt gjort i hjortefylket Sogn og Fjordane, hvor mellom 50 000 og 60 000 hjort holder til. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Ny, norsk forskning: Flåtten er farligst nå

Antall flått med borrelia synker utover sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere ved Universitetet i Oslo har, som en av de første i verden, funnet at flåtten er farligere om våren enn om høsten. Flåtten er bærere av bakterien Borrelia, som ubehandlet ved sykdom hos mennesker kan føre til sterke smerter, utslitenhet, mangel på konsentrasjon, hjernetåke og svekket korttidsminne. 

- Flåtten er farligst nå tidlig på sommeren. Inntrykket er også en klar økning av antall flått de siste årene, men dokumentasjonen på dette er dårlig, sier prosjektleder for «TickDeer» og professor i biologi, Atle Mysterud.

Sesongfarlig flått Prosjektet ønsker å se på hvordan flåttbestanden påvirker hjorten i hjortefylket Sogn og Fjordane, som er antatt å være hjemmet til mellom 50 000 og 60 000 hjort.

VET MER OM FLÅTT:  Professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Atle Mysterud, tror at endringer i andel flått med Borrelia gjennom året kan forklares med hvilken vert de satt på sist gang de sugde blod. - Vi håper å teste denne hypotesen i løpet av de nærmeste årene, sier Mysterud. Bildet viser flått på hjort. Foto: Hallvard Flatjord
VET MER OM FLÅTT: Professor i biologi ved Universitetet i Oslo, Atle Mysterud, tror at endringer i andel flått med Borrelia gjennom året kan forklares med hvilken vert de satt på sist gang de sugde blod. - Vi håper å teste denne hypotesen i løpet av de nærmeste årene, sier Mysterud. Bildet viser flått på hjort. Foto: Hallvard Flatjord Vis mer

Han og mikrobiolog Ryan Easterdat fant at 12 prosent av flåtten hadde borrelia i gjennomsnitt, men at fallet i andelen farlige flått sank kraftig fra mail til august.

- Dette hadde vi ikke forventet. Flåtten er et kjempeproblem, og andelen flåttnymfer med Borrelia synker markert fra 15 prosent i mai til ti prosent i august ved midlere tetthet av hjort, sier han videre.

Smågnagersyndere Flåtten får smitten fra smågnagere som mark- og klatremus, og fra spissmus som er en insekteter, opplyser Mysterud. Flåtten spiser bare en gang i året, og ettårslaver — og toårsnymfer kan sitte på mange ulike vertsdyr inkludert smågnagere, mens de voksne flåttene krever større dyr som hjort, rådyr og elg som vert. Genrellt må voksen flått ha verter over en kilo.

I løpet av en sommer kan smågnagerbestanden mangedoble seg siden de har stor ungekull opptil flere ganger i løpet av sesongen. En hard vinter slår dessuten fort ut store deler av bestandene. Derfor øker antall smågnagere mye mot slutten av sommeren.

Det er større sjanse for at en flått sitter på en smågnager om høsten, og dersom dette er flåttens årlige måltid, vil den være infisert helt til den eventuelt finner en hjort og blir renset året etter, mener Mysterud.

FRYST NED:  Nedfryst flått blir brukt av forskerne til å kartlegge hvor mange som er bærere av flåttsykdommen borrelia. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FRYST NED: Nedfryst flått blir brukt av forskerne til å kartlegge hvor mange som er bærere av flåttsykdommen borrelia. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vi tror derfor at endringer i andel flått med Borrelia gjennom året kan forklares med hvilken vert de satt på sist gang de sugde blod, og vi håper å teste denne hypotesen i løpet av de nærmeste årene.

De største farligst Det er kjent at hjorte- og rådyrblod renser flåtten for infeksjonen, og blant hjort er tilveksten i bestanden på 15 prosent i løpet av en sommer. Forskerne har funnet hjort som har opptil 80 flått kravlende, bare på ett øre. Funn av selvdøde kalver har hatt opptil ti flått per kvadratcentimeter.

Hypotesen er at hjorten blir irritert av dette, og derfor studerer forskerne atferden til 500 hjort merket med GPS, slik at de kan se om hjorten beveger seg annerledes enn normalt, muligens fordi den ønsker å unngå områder med de små blodsugerne.

I områder hvor det var lite hjort fant forskerne bak «TickDeer» at 25 prosent av flåtten hadde borrelia. Det stemmer overens med funnene til  molekylærbiolog Vivian Kjelland ved Sørlandet sykehuset, som tidligere har påvist at en fjerdedel av flåtten på Sørlandet er bærere av bakterien Borrelia.

JAKT:  Stipendiat Lar Qviller ved The Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) på biologisk institutt ved Universitetet i Oslo er på jakt etter flått i Sogn og Fjordane. Foto: Kim Magnus Bærum
JAKT: Stipendiat Lar Qviller ved The Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) på biologisk institutt ved Universitetet i Oslo er på jakt etter flått i Sogn og Fjordane. Foto: Kim Magnus Bærum Vis mer

Bare en halv prosent av flått i larvestadiet får bakterien fra moren. I nymfe og voksenstadiet er det 25 prosent sjanse for at flåtten har sykdommen.

Flåttsjekk obligatorisk I fjor var første år med nedgang i avskytningen av hjort i Sogn og Fjordane, noe som kan tyde på at den eksplosive bestandsveksten som har foregått siden 70-tallet har stagnert.

Å peke på at hjortbestanden har stagnert, og at det derfor ikke er noen grunn til å tro at det blir flere flått, er helt uriktig, mener Mysterud.

BÆRERE I ÅREVIS:  Det er større sjanse for at en flått sitter på en smågnager om høsten, og dersom dette er flåttens årlige måltid, vil den være infisert helt til den eventuelt finner en hjort og blir renset året etter, mener Mysterud. Foto: Hallvard Flatjord
BÆRERE I ÅREVIS: Det er større sjanse for at en flått sitter på en smågnager om høsten, og dersom dette er flåttens årlige måltid, vil den være infisert helt til den eventuelt finner en hjort og blir renset året etter, mener Mysterud. Foto: Hallvard Flatjord Vis mer

- Det er fortsatt meget høy bestand av hjort, så flåtten må vi nok regne med også framover. Når vi drar et håndkle på to meter over ti meter finner vi rundt 100 flått på de verste stedene. Jeg satte meg i bilen og spiste niste første gangen jeg så det.

Han understreker at det viktig at folk ikke slutter å bruke skogen fordi de er redde for flått, men flåttsjekk etter en dag i felt er obligatorisk.

Dagbladet har snakket med en overlege som behandler borrelia-pasienter i skjul

Dreper sau Forskerne sjekker også om flåtten har Anaplasma-bakterien, som er den vanligste flåttbårne sykdommen blant husdyr i Norge. Sykdommen rammer immunforsvaret til dyret, slik at dyret blir mer utsatt for sekundærinfeksjoner av andre vanligvis ufarlige bakterier.

LIKER TYNN HUD:  Forskerne har funnet hjort som har opptil 80 flått på ett øre. Foto: Kim Magnus Bærum
LIKER TYNN HUD: Forskerne har funnet hjort som har opptil 80 flått på ett øre. Foto: Kim Magnus Bærum Vis mer

Det er anslått at mer enn 300 000 lam smittes årlig.

Hos mennesker gir sykdommen vanligvis milde symptomer, men alvorlig sykdom og dødsfall som følge av infeksjon er rapportert, ifølge forskerne bak saueprosjektet: «Sauebeiting og effekt på utbredelsen av flått og flåttbårne sykdommer»  i Arendal.  

EU prioriterer flått  For noen uker siden kom nyheten om at EU og norske myndigheter har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjekt.

Et forsiktig estimat
anslår at over 40 000 personer, bare i Sverige, ble sjuke etter flåttinfeksjoner i fjor. Nevrospesialist Randi Eikeland ved Sørlandet Sjukehus fant i sin doktoroppgave at 50 prosent av offentlig behandlede borrelia-pasienter føler seg sjuke 30 måneder etter avsluttet to-ukers antibiotikabehandling.
16 prosent av pasientene sa dem var så sjuke at dem hadde problemer i hverdagen, og ti prosent var uføre.

En svensk undersøkelsegjort ved Astrid Lindgrens barnesjukehus nær Stockholm viste at hvert fjerde barn på akutten med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde flåttsjukdom. Hele 17 prosent av barna hadde borrelia.

I HOPETALL:  Når forskerne drar et håndkle på to meter over ti meter ute i marka finner de rundt 100 flått på de verste stedene. - Jeg satte meg i bilen og spiste niste første gangen jeg så det, sier Mysterud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
I HOPETALL: Når forskerne drar et håndkle på to meter over ti meter ute i marka finner de rundt 100 flått på de verste stedene. - Jeg satte meg i bilen og spiste niste første gangen jeg så det, sier Mysterud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

I Norge fant overlege Dag Tveitned ved barneklinikken på Stavanger Universitetssjukehus at to av tre barn, som har vært innlagt på sjukehus i Sør-Rogaland med hjernehinnebetennelse, er blitt sjuke etter å ha blitt bitt av flått.

ALVORLIG SYKDOM:  Forskerne sjekker også om flåtten har Anaplasma-bakterien, som er den vanligste flåttbårne sykdommen blant husdyr i Norge. Foto: Kim Magnus Bærum
ALVORLIG SYKDOM: Forskerne sjekker også om flåtten har Anaplasma-bakterien, som er den vanligste flåttbårne sykdommen blant husdyr i Norge. Foto: Kim Magnus Bærum Vis mer