Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny norsk matgigant

Gilde og Prior fusjonerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to selskapene Prior og Gilde fusjonerer. Det ble kjent i formiddag.

- Styrene i Gilde Norsk Kjøtt BA og Prior Norge BA har besluttet å etablere Gilde Prior BA. Det fusjonerte selskapet vil gi forbrukerne et mangfoldig kvalitetstilbud av norsk kjøtt, fjørfe og egg, samt sikre produksjon og arbeidsplasser i hele landet, skriver selskapene i en pressemelding.

Axel Krogvik som er konsernsjef i Gilde, skal lede det nye selskapet.

-  Fusjonen er industrielt riktig og sikrer et sterkt nasjonalt eierskap som svar på økt internasjonal konkurranse, hevder styrelederne Harald Mork i Gilde Norsk Kjøtt og Rune Haram i Prior videre.

Fusjonen ble enstemmig anbefalt at styrene i begge selskapene 11. januar. Det er årsmøtene i de to selskapene som skal ta endelig stilling til fusjonsforslaget. Dette vil skje den 25. april i år.

Hundre ansatte blir overtallige

Det nye selskapet vil få drøyt 7000 ansatte, og det er allerede klart at noen stillinger vil forsvinne.

- Intensjonen med denne fusjonen er å sikre arbeidsplasser. Men vi har identifisert ca 100 stillinger som på sikt overlapper hverandre, som vi vil ta ut over et par år. Vi ser for oss at oss naturlig avgang, sier kommunikasjonsdirektør i Gilde, Nina Sundquist, til Dagbladet.no.

Sundquist hevder det nye selskapets markedsandel vil bli begrenset gjennom konkurranse med både internasjonale og nasjonale aktører.

- Dessuten har de to selskapene ingen overlappende virksomheter, og fusjonen vil ikke endre markedsposisjonene innen kjøtt, fjørfe og egg, hevder Sundquist.

Konkurransetilsynet har fått melding om den forestående fusjonen, men har enda ikke vurdert saken:

- Vi vil gjøre en vurderingen om det i noen markeder der disse selskapene overlapper, kan bli begrenset konkurranse. Men foreløpig har vi ikke tatt stilling i saken, sier Cato Mørk, informasjonsrådgiver i konkurransetilsynet, til Dagbladet.no.

Konkurransetilsynet nektet tidligere Priors oppkjøp av eggprodusenten Norgården. Denne saken er anket og til behandling i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Omsetter for milliarder

Ifølge tall fra Gilde omsatte selskapet for nesten 12 milliarder kroner i 2004. Selskapet hadde over 5 800 ansatte. Prior hadde i underkant av 1 400 ansatte i 2004, og omsatte for 2,5 milliarder kroner. 

Gilde Norsk Kjøtt BA er et landsdekkende samvirkekonsern, med hovedkontor i Oslo og produksjonsbedrifter over hele landet. Konsernet eies av ca 29 000 bønder.

Prior er også et landsomfattende samvirke, som driver med produksjon, salg og foredling av landbruksprodukter. Prior eies av 1 248 bønder som er produsenter og leverandører av 31 300 tonn egg og 45 300 tonn hvitt kjøtt.

NY KONSERNSJEF: Axel Krogvik vil lede det nye selskapet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!