Ny norsk satellitt skutt opp fra Kasakhstan

Norges andre nasjonale satellitt ble tirsdag kveld skutt opp fra Bajkonourbasen i Kasakhstan. Sammen med den første satellitten vil den gjøre norsk skipsovervåking enda bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For fire år siden ble satellitten AISSat-1 skutt opp av en indisk bærerakett. Nå er tvillingbroren AISSat-2 på vei opp for å hjelpe til med blant annet å overvåke skipstrafikken. Og i 2015 kan de kanskje bli tre.

- Med to satellitter i bane er vi sikret kontinuerlig overvåking og trygging av skipstrafikken i våre farvann, sier administrerende direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter.

De to satellittene skal holde øye med skipstrafikken i norsk og internasjonalt farvann ved å fange opp skipenes AIS-signaler, som inneholder informasjon om fartøyenes posisjon, fart og retning. Systemet forhindrer kollisjoner mellom skip, og alle skip over 300 bruttotonn er pålagt å ha systemet om bord. Også en rekke fritidsfartøyer har en AIS-sender eller -mottaker.

Informasjonen fra satellittene blir brukt av fiskerimyndighetene, Kystverket, Forsvaret og ikke minst hovedredningssentralene.

Den nye AISSat-2 har kostet rundt 12 millioner kroner å utvikle og bygge, og er et samarbeid mellom Forsvarets forskningsinstitutt, Kystverket, Kongsberg Seatex og Norsk Romsenter.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer