Foto: David Charles Peacock. 
Foto: David Charles Peacock. Vis mer

Ny Norwegian-rekord

Norwegian setter stadig nye rekorder, og analytiker har stor tro på selskapet selv om det ventes litt turbulens på kort sikt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Flyselskapet fraktet 2.145.043 passasjerer i desember 2016, noe som er en økning på 20 prosent fra året før, viser ferske trafikktall.

Totalt reiste hele 29,3 millioner passasjerer med selskapet i 2016. Det er 3,6 millioner flere passasjerer enn i 2015, og dermed soleklar ny rekord.

Trafikktallene viser også at Norwegian fyller flyene bedre med en oppgang i kabinfaktoren på 1,3 prosent poeng. Inntekten pr tilgjengelig setekilometer og yielden (inntekt pr passasjer pr kilometer) fortsetter imidlertid å falle.

Inntekt per tilgjengelig setekilometer er estimert til 0,31 kroner i desember etter en nedgang på 11 prosent fra året før, mens yielden faller med 12 prosent fra året før til 0,37 kroner.

Bjørn Kjos mener tallenes tale er klar

- Trafikktallene viser at vår globale strategi er i ferd med å sette seg og at vår konkurransekraft styrkes, sier konsernsjefen i en pressemelding, og fortsetter:

- Det er gledelig at stadig flere velger å fly med oss, eksempelvis har flyene mellom Paris og flere byer i USA stort sett har vært helt fulle. Kort- og langdistanserutene utfyller hverandre på en god måte. Om lag 30 prosent av våre reisende på langdistanse benytter også det europeiske nettet på samme reise, sier han.

Han forteller videre om stor interesse blant amerikanere som vil til Karibien.

- I desember har reiselysten vært stor både i Skandinavia, Europa og USA. Også våre karibiske ruter er blitt godt mottatt, ikke minst blant amerikanske reisende som flyr fra Boston, New York og Baltimore/Washington til de fransk-karibiske øyene Martinique og Guadeloupe, sier Kjos.

Turbulent aksje

Analytiker i Arctic Securities Magnus Berg mener trafikktallene kom inn mer eller mindre som ventet, og understreker at han har stor tro på selskapet.

-Vi er veldig positive til «caset» på litt sikt i lys av posisjonen selskapet bygger på langdistanse, men er usikre i det korte bildet i lys av bevegelsene på valuta og drivstoffpriser, sier han i en kommentar til Hegnar.no.

Han peker på at oljeprisen har styrket seg samtidig som den norske kronen har svekket seg mot den amerikanske dollaren - et forhold som historisk sett har vært negativt korrelert.

På tross av økt usikkerhet på kort sikt, opprettholder Berg en kjøpsanbefaling på aksjen med et kursmål på 450 kroner.

Han ser dermed en oppside på om lag 55 prosent fra dagens nivå.

Flere økonominyheter

Meglerhus ser stor oppside - roper kjøp
Nytt låneprodukt til norske privatkunder