Ny offentlig pensjonsgigant

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) vurderer å slå seg sammen med Statens Pensjonskasse. Det nye selskapet vil bli en gigant i livmarkedet, og det utelukkes ikke at det vil tilby nye tjenester som skadeforsikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette skal bli et vanlig gjensidig forsikringsselskap i konkurranse i markedet, sier KLPs kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich til Dagbladet.no.

Samtalene mellom KLP og SP har foregått i noen måneder. Styret i KLP har ikke fattet noen endelig vedtak i saken, men vil se hva Statens Penjonskasse sin eier, staten, sier først.

- Det foregår en vurdering om det er mulig å lage ett selskap for offentlige pensjoner. Den vurderingen er ikke avsluttet. Resultatet av den vurderingen vil være avgjørende for om vi skal gå videre, sier Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo til Dagbladet.no.

Kosmo tror vurderingen vil foreligge ved månedsskiftet. Frich i KLP tror selskapet kan være en realitet allerede tidlig neste år.

- Vi blir dominerende

Slås selskapene sammen vil de få 560 000 premiebetalende medlemmer, 299 000 pensjonister og 289 000 ikke-aktive medlemmer opptjente rettigheter. Selskapet vil dermed bli en gigiant i livmarkedet.

- Vi får en nokså stor markedsandel, innrømmer Frich. - Vi blir et dominerende selskap. Men konkurransen blir jo større. Mye av det som før var lukket imne i Staens Pensjonskasse, som en rekke statsforetak, vil jo bli gjenstand for konkurranse.

Forvaltningskapitalen vil bli på 99 milliarder, mens de samlede forpliktelsene vil være på 274 milliarder kroner. Dette skyldes at staten til nå ikke har fondert sine pensjonsforpliktelser, dvs. det er ikke satt penger på egne forn for å dekke de framtidige pensjonsforpliktelsene. Det vil staten bli nødt til hvis sammenslåingen blir en realtiet.

- Selskapets forvaltningskapital vil gå forbi Storebrand om noen år, spår Frich.

- Enklere for medlemmene

Utgangspunktet for sammenskåingssamtalene var statens overtagelse av sykehusene, og dermed arbeidsgiveransvaret for alle de ansatte og dertil tilhørende pensjonsforpliktelser. KLP har over 20 prosent av sine kunder i sykehussektoren.

Frich tror at sammenslåingen vil være en fordel for medlemmene som veksler mellom kommunal og statlig sektor i løpet av karrieren.

- Det blir enklere fordi man slipper å ha pensjonsopptjening flere steder.

Nye tjenester

Frich tror ikke selskapet kommer til å rette seg mot nye kundegrupper. De to pensjonskassene har et godt grep om ansatte i offentlig sektor, og er fornøyd med det. Han ser derimot ikke bort i fra at selskapet vil komme med nye forsikringstjenester, eller kanskje banktjenester, til allerede eksisterende kunder.

- Vi har våre tanker om det. Det er viktig for oss med god merkevarebygging. Å lage flere produkter som kan binde lojalitet er viktig, sier Frich.

- Ingen oppsigelser

Frich tror de ansatte i de to selskapene ikke behøver å frykte en sammenslåing.

- Jeg tror ikke det blir noen oppsigelser i det hele tatt. Det blir bare flere og flere pensjonister og saker for oss å behandle framover.