Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny og bedre iTunes

Vi har testet iTunes 7.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I boka «Blink» skriver forfatter og New Yorker-journalist Malcolm Gladwell blant annet om visuell hukommelse. Du kjenner igjen et bilde av Marilyn Monroe på brøkdelen av et sekund, men kunne du klare å beskrive ansiktstrekkene hennes med ord på en slik måte at andre forsto hvem du snakket om?

For oss som er vokst opp med vinylplater og senere CDer, er plateomslaget en mental hyperlenke til vår musikalske hukommelse og følelsesmessige tilknytning til musikken. Dette har Apple skjønt.

Cover Flow

I den nye versjonen av musikkprogrammet iTunes har Apple bygget inn en teknologi som kalles CoverFlow. CoverFlow lar deg «bla» gjennom plateomslagene til musikken i iTunes-biblioteket ditt, i et elegant, tredimensjonalt vindu der omslagene sveiper forbi og hjelper deg å gjenoppdage musikken i biblioteket ditt.

I tidligere versjoner av programmet lå musikken som en lang og trist liste, med et lite omslagsbilde nede i et hjørne hvis musikken var kjøpt i iTunes Music Store. Med den enkle, men effektive CoverFlow-teknologien (som Apple har sikret seg ved å kjøpe selskapet som utviklet den), er det noe helt annet. Det er et stykke igjen til følelsen av å bla i de gamle vinylplatene, men det er en følelse.

iTunes laster automatisk ned omslagene til all musikk i biblioteket ditt, enten du har kjøpt den i iTunes Music Store, rippet den fra CD eller lastet den ned fra nettet. Eller rettere sagt: iTunes laster ned omslagene til all musikk du har som er til salgs på iTunes. Dermed blir det fort en del huller i form av blanke omslag, ikke minst hvis du har slurvet med å legge inn data på musikken i biblioteket. Du kan selvsagt la dem forbli blanke, men det duger ikke for en samlersjel.

For få omslag i basen

Løsningen for sånne som meg, blir da å fylle på selv ved å finne omslagsbildene på nettet, for eksempel via Googles bildesøk, og så legge dem til manuelt. I mitt tilfelle snakker vi om mange hundre, kanskje tusener av huller, så det blir noen lange kvelder med bildejakt. Det er en jobb Apple godt kunne ha spart meg for. Til neste versjon bør bildebasen utvides vesentlig.

CoverFlow: Ikke helt som å bla i gamle menylplater, men likevel en briljant løsning.
CoverFlow: Ikke helt som å bla i gamle menylplater, men likevel en briljant løsning. Vis mer

Apple har også lagt inn et tredje visningsmodus for innhold i iTunes 7, ved siden av CoverFlow og den tradisjonelle listevisningen. Du kan velge å se innholdet stablet horisontalt sortert etter album, med et mindre omslagsbilde for hvert album.

Nye iTunes har også et nytt og mer oversiktlig navigasjonsfelt ute til venstre, som gjør det enklere å navigere i ulike innholdskategorier, tilkoblede iPoder, spillelister og iTunes Music Store.

At du kan gjøre innstillinger og programvareoppdateringer for iPoden din direkte i iTunes, uten å måtte åpne et kontrollpanel, er også en klar forbedring.

Last opp fra iPod

En ny mulighet i iTunes 7 er at du nå kan laste musikk fra din iPod opp til en annen PC eller Mac enn den er kjøpt på, forutsatt at den er autorisert for din iPod. Den dårlige nyheten er at dette av rettighetsgrunner bare gjelder sanger som er kjøpt i iTunes Music Store.

Den nye versjonen har også fikset et gammelt problem. iTunes 7 støtter sømløs overgang mellom spor, slik at album der låtene går over i hverandre kan spilles slik de er ment å høres. iTunes søker automatisk gjennom musikkbiblioteket og reparerer overgangene på album som skal ha dem. Dermed låter The Beatles\' «Abbey Road» eller Pink Floyds «Dark Side of the Moon» som de skal igjen.

Film kun for amerikanere

Den største nyheten i iTunes 7, ved siden av CoverFlow, er selvsagt at man nå kan kjøpe nedlastbar film i iTunes Store (som fornuftig nok ikke lenger heter Music Store). Vel å merke hvis man er amerikaner.

Under lanseringen sa Steve Jobs at Apple «håper» å være klar med film i Europa neste år, men erfaringen fra åpningen av de europeiske iTunes-butikkene for musikk, tilsier at man bør ta dette med en god klype salt. Her skal det gås noen tunge rettighetsrunder med filmselskaper og distributører i hvert enkelt land. Og i mellomtiden bare vokser BitTorrent...

Trøsten får være at tilbudet av film så langt er heller magert, med et klart preg av Nice Price-hylle. Kvaliteten er heller ikke på topp hjemmekinonivå, med 640x480-oppløsning. Vil du likevel se hva du går glipp av, åpner du den norske butikken, og endrer til den amerikanske i rullegardinmenyen nederst på sida. Se, men ikke røre...

Svinebinder til iPod

Ellers har iTunes de samme styrker og begrensninger som før. Den største svakheten ligger i iTunes Store og den særdeles lite forbrukervennlige måten Apple svinebinder musikkjøpere til iPod.

En del brukere har klaget på diverse Apple-forum om ytelsesproblemer, rapporterer Information Week. Det skal blant annet gjelde lydproblemer, forsinkelser i avspilling og spor som er forsvunnet

Jeg har ikke merket noe til disse problemene på min MacBook Pro. Men hvis du vil være på den sikre siden, kan du eventuelt velge å vente med å laste ned eller oppdatere fra en tidligere versjon til Apple kommer med en versjon 7.1 der eventuelt ugress er luket ut. En slik oppdatering kommer gjerne i løpet av få uker etter en nylansering av et program.

Markedets beste

Apple har sitt på det tørre når selskapet sier at dette er den viktigste oppdateringen siden iTunes ble lansert i 2001. Med CoverFlow og de andre forbedringene, er det liten tvil at iTunes er det beste og mest brukervennlige musikkprogrammet som er å få til Mac og PC. Og det er fortsatt gratis...