Ny og blodig Saddam-video lagt ut på nettet

Viser Saddam kort tid etter hengingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt ble en ny amatørvideoen, som viser Saddams lik trolig kort tid etter at han ble hengt, publisert.

Videoen viser eksdiktatoren liggende på noe som likner på en sykeseng.

Øynene er lukket og på den hvite skjorten han har på seg er det en flekk med størknet blod. Man kan tydelig se at nakken hans er knekt som følge av hengingen. Hodet er vridd 90 grader til høyre. Såret etter hengingen er fortsatt åpent og blodig, noe som tyder på at videoen er filmet kort tid etter at han ble hengt 30. desember.

Etter videokvaliteten å dømme, er videoen filmet med et mobilkamera.

Dette er andre gang at en video fra Saddam-hengingen blir publisert på nettet. Den forrige videoen som lekket ut, var fra selve hengingen. En person er siktet for å ha stått bak filmingen og distribueringen av videoen.

- Fort deg

Tre personer diskuterer på arabisk mens kameraet filmer over kroppen dekket med et hvitt klede, i det hoderegionen filmes fjernes kledet slik at ansiktet og den blodige halsen vises.

- Fort deg, fort deg, jeg teller fra en til fire. En, to... fort deg, ellers blir dette katastrofalt for oss, sier en mannsstemme til han som filmer, ifølge nyhetsbyrået AP.

STERKE REAKSJONER: Den forrige videoen som ble lekket ut på nettet, vakte sterke reaksjoner. Foto: SCANPIX
STERKE REAKSJONER: Den forrige videoen som ble lekket ut på nettet, vakte sterke reaksjoner. Foto: SCANPIX Vis mer

Mannen som filmer svarer: - Bare et sekund, bare et sekund Abu Ali. Jeg er snart ferdig.

- Abu Ali, du tar deg av dette, sier tredjemann.

Den 27 sekunder lange videoen ble publisert på en irakisk nyhetsside som tilhører det forbudte Baath-partiet, som er Saddam-sympatisører. Overskriften på saken om den nye videoen lyder som følger: «En ny video av den avdøde udødelige martyren, president Saddam Hussein.»

Viste hengingen

Den forrige videoen som ble lekket ut på nettet, viste hele hengingen og var i skarp kontrast til de offisielle bildene som viser en rolig Saddam som står stille rett før han blir hengt.

Videoen som ble ulovlig kringkastet, avslørte at den offisielle videoen av timene før Saddams død, var dempet ned. Den videoen som ble lekket på nettet viste at bødlene gjentok navnet på den anti-amerikanske sjiamuslimske religiøse lederen Muqtada al-Sadr. Dette har bidratt til å øke misnøyen med at den sjiamuslimske regjeringen tok livet av Saddam, en sunnimuslim.

Den nye videoen kan bidra til å forsterke de negative reaksjonene hengingen har fått fra internasjonalt hold.