SPRER SEG:  35 kilometer unna stedet hvor oljebrønnen Deepwater Horizon eksploderte, har marinbiologer oppdaget et lag av olje som er fullt oppløst. Bildet er fra BPs videostrøm og viser forsøk på å stoppe lekkasjen torsdag. Foto: BP
SPRER SEG: 35 kilometer unna stedet hvor oljebrønnen Deepwater Horizon eksploderte, har marinbiologer oppdaget et lag av olje som er fullt oppløst. Bildet er fra BPs videostrøm og viser forsøk på å stoppe lekkasjen torsdag. Foto: BPVis mer

Ny oljesky oppdaget i Mexicogolfen

Forskere frykter konsekvensene av usynlig olje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Marinbiologer fra Universitetet i Sør-florida har oppdaget noe som sannsynligvis er en oljesky under Mexicogolfen, rundt 35 kilometer fra den lekkende brønnen. Oljelaget er i så fall det andre største registrert siden oljebrønnen Deepwater Horizon eksploderte 20. april.

- Det ble oppdaget på en dybde på om lag 1000 meter, er tykt og har en utstrekning på omkring 9,6 kilometer sier professor David Hollander til nyhetsbyrået AP.

Denne undersjøiske oljeskyen er på vei mot land og grunnere vann hvor mange fisk og andre arter formerer seg. Forskere frykter at oljeskyer som denne er resultat av den nye og voldsomme bruken av kjemikalier til å løse opp oljen.

Disse kjemikaliene inneholder på samme måte som vaskemidler såkalte surfaktanter, overflateaktive stoffer som reduserer spenningen mellom olje og vann.

Usynlig olje
Hollander sier oljen de fant hadde løst seg opp i vannet og ikke lenger var synlig. Dette ga grunn til å frykte at gift fra oljen og kjemikaliene kan true fiskeyngel og andre vesener som filtrerer vannet for mat.

- Oljeflaket som når kontinentalsokkelen vil kun ha en giftig effekt på fiskelarver, og vi vil også kunne se langtids-ringvirkninger oppover i næringskjeden, sier Hollander.

Kevin Kleinow ved universitetet i Louisiana sier at surfaktanter gjør det lettere for fisk og andre dyr å absorbere oljens giftige kjemikalier. Dette kan skade dyrenes immunsystemer og føre til problemer med reproduksjon.

- Oljen ligger ikke på overflaten, så det ser ikke så ille ut. Men da har man situasjonen at den for fisk er mer tilgjengelig, sier Kleinow til AP.

Koraller i fare Professor James H. Cowan Jr. ved Louisiana State University påpeker at oljeskyen også kan legge seg på korallrev.
- Det dreper dem, fordi det tetter dem igjen og hindrer dem fra å spise. I høy grad kan det sulte koraller til døde, sier han til The Washington Post.