Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny opera- utsettelse

Operameldingen som skulle komme i april er utsatt til etter valget. Det er planleggingsminister Bendik Rugaas som bekrefter dette overfor Dagbladet. Han oppgir «praktiske spørsmål» som årsak til utsettelsen. Men etter det Dagbladet erfarer fra annet hold, er en av hovedårsakene at verken Bendik Rugaas eller Thorbjørn Jagland vil ta lokaliseringsdebatten med Oslo Ap før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og

ERLING RAMNEFJELL

Kulturminister Turid Birkeland klarer dermed ikke å holde sitt løfte om å komme med operameldingen som skulle være hennes svennestykke som statsråd.

Det var under Den nasjonale Ibsen-konferansen i Skien i går, hvor Rugaas var en av innlederne, at han bekreftet overfor Dagbladet at Jagland-regjeringen likevel ikke legger fram en operamelding for Stortinget 25. april, slik den har lovet. Men Rugaas sier at han likevel tror Norge kan få et nytt operabygg innen år 2005, hundreårsjubileet for unionsoppløsningen.

Dette er den aller siste utviklingen i den langvarige thrilleren om hvor og når Norge omsider får eget operabygg.

Bjørvika

Om årsaken til utsettelsen får Dagbladet fra informert hold opplyst at statsminister Thorbjørn Jagland ikke vil ta lokaliseringsdebatten med Oslo Ap før valget. Oslo Ap har i vedtaks form gått inn for opera i Bjørvika. Jagland og kulturminister Turid Birkeland går etter det Dagbladet erfarer inn for en annen lokalisering, hvilket i klartekst betyr Vestbanen.

I Folketeaterbygningen på Youngstorget planlegger man å plassere det nye Deichmanske hovedbibliotek. I tillegg har Oslo Kinematografer sagt seg interessert i å drive kino i bygget. For det tredje synes det også klart at Thalia-teatret, som eies av bl.a. Egil Monn Iversen, er villig til å flytte fra Chateau Neuf til Folketeaterbygningen.

Løsningen med bibliotek, kino og musikk-teater i Folketeatret til erstatning for opera, ble for øvrig varmt støttet av AUF-leder Anniken Huitfeldt i Arbeiderbladet i går.

Avskåret

Denne pakken, som det har vært arbeidet intenst med, kan også bety løsningen på et annet kinkig problem: Oslo kommunes eierandel i A/L Folketeaterbygningen. Oslo kommune er den i særklasse største eier, men har i henhold til vedtektene bare én stemme, og har derfor i praksis vært avskåret fra å selge sin andel.

Den løsning som nå legges fram, kan innebære at Oslo kommune kan få selge sin andel mot å la salgssummen finansiere et nytt Deichman i Folketeaterbygget. Dermed kan kommunen få et nytt bygg for Deichmanske bibliotek som egen eierseksjon i bygget. Mest aktuelle kjøper er LOs finansinstitusjoner Landsbanken og Samvirke som dermed blir den nesten altdominerende eieren på Youngstorget.

Offisielt vil begrunnelsen for utsettelsen av operameldingen være at staten har behov for mer tid til å diskutere med Oslo kommune hva man skal bruke Youngstorget til ved en eventuell lokalisering av opera et annet sted.