PLANET X: En ny oppdagelse i ytterkanten av solsystemet leder forskerne nærmere i jakten på det de tror er Planet X, en planet på ti ganger jordas størrelse som trolig har blitt formet i det indre solsystemet. Illustrasjon: SWNS / NTB Scanpix.
PLANET X: En ny oppdagelse i ytterkanten av solsystemet leder forskerne nærmere i jakten på det de tror er Planet X, en planet på ti ganger jordas størrelse som trolig har blitt formet i det indre solsystemet. Illustrasjon: SWNS / NTB Scanpix.Vis mer

Astronomene har funnet et mystisk objekt:

Ny oppdagelse styrker teorien om en ukjent verden i enden av vårt solsystem

- Kan redefinere hele vår oppfatning av solsystemet.

En ny oppdagelse styrker teorien om at en stor planet, kjent som Planet X, ligger uoppdaget - helt i ytterkanten av vårt eget solsystem.

Forskere har lenge trodd og håpet at den ukjente planeten ligger gjemt i det fjerne, men har foreløpig ingen bevis på at teorien stemmer.

I jakten på planeten har de nå oppdaget et mystisk objekt som tyder på nettopp dét: objektets bane viser tegn til en «super-jord» som trekker på den.

Objektet er trolig en dvergplanet med en diameter på om lag 300 kilometer. Den har fått navnet 2015 TG387, eller «The Goblin».

SPACEWALK: Under et seks timer og 49 minutters langt oppdrag fikk astronautene fanget opp spesielt fine bilder på film. Video: NASA Vis mer

Som brødsmuler

- Disse fjerne objektene er som brødsmuler som leder oss til Planet X, sier leder for forskningen ved Carnegie Institution of Science, Scott Sheppard, i en kunngjøring fra instituttet.

- Jo flere av disse vi kan finne, dess bedre forutsetninger har vi for å forstå de ytre delene av solsystemet og den ukjente planeten vi tror former planetenes baner - en oppdagelse som vil redefinere hele vår oppfatning av solsystemets evolusjon.

«The Goblin» ble først observert i 2015, og forskerne har de fire siste åra fulgt dens bane rundt sola. Først tirsdag ble den oppsiktsvekkende oppdagelsen kjent for offentligheten.

Forskerne har regnet seg fram til at dvergplaneten bruker hele 40 000 år på å fullføre én runde rundt sola. På det nærmeste er avstanden 65 ganger så stor som mellom jorda og sola.

Ifølge The Verge kjenner vi nå til i alt 14 tilsvarende objekter, som alle viser det samme banemønsteret - som om noe stort har skjøvet dem inn i samme bane. De 14 objektene er per i dag det sterkeste beviset astronomene har på at det finnes en Planet X.

I tillegg til at den nye oppdagelsen styrker teorien, gir den også astronomene tydelige hint for hvor astronomene skal lete i jakten på Planet X.

- De ørsmå forskjellene i planetenes bane innsnevrer mulighetene for hvor planeten kan ligge, forteller Sheppard til The Verge.

Stor optimisme

Ideen om den gigantiske planeten har gitt astronomene hodebry det siste århundret, men jakten på den tok først skikkelig fart i 2012, da Sheppard og hans team fant et fjernt og unikt objekt. Det står seg fortsatt som det fjerneste objektet som går i bane rundt sola, hele 80 ganger avstanden mellom sola og jorda.

Sheppard la den gang merke til at objektets bane samsvarte med banen til flere fjerne objekter, men først i 2016 la forskere fra Caltech sammen regnestykket. På bakgrunn av de da seks kjente objektene, estimerte de at det må finnes en planet der borte i det fjerne, på hele ti ganger jordas størrelse.

Siden da har man funnet flere objekter som alle passer inn i det samme mønsteret. Teorien innebærer at de har akkurat den rette banen til å overleve gravitasjonskraften til Planet X. Hadde de beveget seg annerledes, ville de kollidert med den store planeten, og blitt kastet ut av solsystemet.

HISTORISK: For første gang skal Nasa sende et romfartøy mot sola, men det blir ikke bare enkelt. Video: Nasa Vis mer

Grunnen til at oppdagelsen av «The Goblin» er så oppsiktsvekkende, er størrelsen sett i forhold til den enorme avstanden - dvergplaneten er hele sju ganger mindre enn «Pluto». På grunn av den store avstanden er den ikke påvirket av de store planetene i det indre solsystemet. Det betyr at den kan gi mer informasjon om Planet X enn de andre objektene.

Det må legges til at det fortsatt er stor grad av usikkerhet knyttet til Planet X sin eksistens. De 14 objektene gir et lavt statistisk grunnlag, gitt at det antakelig er mange hundre tusen liknende objekter vi enda ikke har oppdaget. Hver av disse kan fortelle oss at teorien om Planet X slett ikke stemmer.

Det gjenstår altså en rekke ubesvarte spørsmål, men forskerne som leter er svært optimistiske. Skulle de vise seg å finne Planet X vil spørsmålene bli enda flere: Hvor kommer den fra? Har den oppstått i det indre solsystemet og så blitt kastet ut? Og hvordan kunne det i så fall skje?

- Det vil bety at voldsomme krefter formet vårt solsystem, at det var et svært kaotisk sted da det ble dannet, avslutter Sheppard.