Ny oppfinnelse skal gi legen din beskjed om du har hjertetrøbbel

Det vesle hjerteplasteret er laget i et hudliknende materiale.

HJERTEPLASTER: Denne vesle monitoren, utviklet av ingeniører ved Stanford-universitetet i California, skal være egnet til å avsløre hjertelidelse hos mennesker. Foto: L. A. Cicero/Stanford University
HJERTEPLASTER: Denne vesle monitoren, utviklet av ingeniører ved Stanford-universitetet i California, skal være egnet til å avsløre hjertelidelse hos mennesker. Foto: L. A. Cicero/Stanford UniversityVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kjemiprofessor ved Stanford-universitetet i California har kombinert lag av fleksible materialer i en trykksensor. Resultatet er en hjertemonitor så liten at du kan feste den på håndleddet under et helt vanlig plaster, skriver Stanford-universitetet på sin hjemmeside.

Universitetet hevder at den nye oppfinnelsen med tida vil gi legene et tryggere redskap for å undersøke pasientenes hjertehelse.

Hjertemonitoren er laget i et hudliknenede materiale og er tynnere enn en pengeseddel.

Høyrisiko-pasienter Professor Zhenan Bao ved Stanford-universitetet er mannen bak den nye oppfinnelsen som monitorerer pulsen. Den skal være så sensitiv at den kan hjelpe legene med å avsløre tette blodårer og hjerte- og karlidelser.

Nyvinningen er i første omgang tenkt brukt på høyrisikopasienter hvor det er behov for kontinuerlig overvåking av hjertets tilstand, for eksempel pasienter som har gjennomgått risikofylte operasjoner.

- Pulsen er relatert til blodårenes- og hjertets tilstand. Jo bedre en sensor er, dess lettere blir det for legene å oppdage et problem før det får utvikle seg, sier professor Bao.

Skal bli trådløs Gruppa til professor Bao jobber nå sammen med andre forskere ved Stanford for å gjøre den vesle hjertemonitoren fullstendig trådløs. På den måten, vil leger kunne motta kontinuerlig utvikling av en pasients hjertestaus via mobiltelefonen.

- For enkelte pasienter med potensielle hjerteproblemer, kan det å ha på seg et lite plaster gjøre det mulig med konstant overvåking av hjertets tilstand, sier Zhenan Bao.

Forskernes resultater er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Communications.