Ny oppfinnelse skal «støvsuge» bort smog

Nederlandsk designer med ambisiøst prosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nederlandske designeren Daan Roosegaarde har kommet opp med en ambisiøs plan for å hjelpe Kina med å fjerne forurensa smog.

Forrige uke lanserte han en ny elektromagnetisk støvsuger, som skal kunne rense lufta ved å dra svevestøv ned til bakken ved å bruke magneter. Ideen skal ifølge Roosegaarde gå ut på å plassere disse støvsugerne i offentlige parker i Beijing og skape åpninger med frisk luft i smogen.

- Det er en veldig dramatisk måte å si «her er sola», sier Roosegaarde til The Verge.

Skal teste maskinen Designeren skapte maskinen i samarbeid med Enviromental Nano Solutions (ENS), et teknologifirma som som spesialiserer seg på luftrensing, og Bob Ursem, en vitenskapsmann fra Delft-universitetet.

Prosjektet er fortsatt i en tidlig fase, men Roosegaarde har allerede utviklet en fungerende prototype. I september fikk han i boks en avtale som tillater han å starte testing av maskinen i en av Beijings offentlige parker.

Under en innendørs test klarte støvsugeren å skape en kubikkmeter med frisk luft i et rom fylt med smog. ENS tror maskinen vil kunne rense opp til 28 000 kubikkmeter smog uten å bruke mer energi enn en vanlig lyspære.

Kan ødelegge mobiltelefoner Chi Jen-Yang er forsker og jobber ved Duke-universitetet. Han har skrevet mye om forurensing og energipolitikk i Kina, og er usikker på om den nederlandske maskinen vil fungere.

- Jeg er faktisk veldig skeptisk til dette prosjektet, sier Jen-Yang til The Verge.

Problemet er ifølge Jen-Yang at elektromagnetisk fjerning av støv utendørs vil kreve enorme mengder elektromagnetisk kraft, som kan skade elektronisk utstyr og kredittkort.

Verdensomfattende Konsernsjef i ENS, Lia van de Vorle, sier at dette prosjektet kan være starten på noe nytt. Firmaet er fast bestemt på å kommersialisere teknologien.

- Vi føler ikke at dette bare er et prosjekt for å øke bevisstheten til folk. Vi vil at dette skal skje rundt i hele verden, sier van de Vorle til The Verge.

Roosegaarde innrømmer at støvsugeren ikke er en løsning for all smogen i Kina, og ser også utfordringene i å introdusere denne teknologien utendørs. For han er oppfinnelsen like viktig som å starte en debatt om miljøet.

- Dette er ikke løsningen for smog. Den virkelige løsningen er å forandre livsstilen vår, sier han.

Problemer med forurensing Forrige uke måtte byen Harbin helt nordøst i Kina stenge flyplasser, skoler og barnehager på grunn av tett og helsefarlig røyktåke.

BEIJING: Kina har lenge slitt med forurenset luft. Dette bildet ble tatt i hovedstaden Beijing i forrige uke. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB Scanpix
BEIJING: Kina har lenge slitt med forurenset luft. Dette bildet ble tatt i hovedstaden Beijing i forrige uke. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

De kalde temperaturene i lufta gjør at kinesiske byer sprengfyrer med kull hjemme, på jobb og i offentlige bygninger. Verdens Helseorganisasjon (WHO) målte svevestøv i lufta i Harbin med 400 ganger høyere konsentrasjoner enn de anbefaler som forsvarlig.

En levealderstudie på 1990-tallet viser at folk i Sør-Kina i snitt blir 5,5 år eldre enn i de kullfyrte områdene i nord. 

Flere nye forskningsprosjekter ser nå på om denne store forskjellen i levealder har sammenheng med kullfyring, svevestoff og annen luftforurensing.

Harbin, som for resten av verden er mest kjent for sin årlige isfestival, er Kinas kaldeste storby med temperaturer ned til 40 grader minus.

Det krever kullfyring seks måneder i året. Og først forrige uka sank nattetemperaturen ned mot null.

I 2010 startet myndighetene det første spede forsøket med etterisolering og nye vinduer å spare energi til husoppvarming i Harbin. Men 1,1 millioner dollar - om lag sju millioner kroner - rekker ikke langt til 11 millioner innbyggere.

HABIN: Denne kvinnen måtte holde seg for munnen i byen Habin forrige uke. Den forurensende luften gjorde at byen måtte stenge skoler og flyplasser. Foto: Hao Bin / EPA / NTB Scanpix.
HABIN: Denne kvinnen måtte holde seg for munnen i byen Habin forrige uke. Den forurensende luften gjorde at byen måtte stenge skoler og flyplasser. Foto: Hao Bin / EPA / NTB Scanpix. Vis mer