STØYENDE PROTEST: En tilhenger av Henrique Capriles trommer på ei gryte til støtte for kravet om ny opptelling av stemmene fra søndagens presidentvalg. Valgrådet gikk til slutt med på ny opptelkling. Men Nicolás Maduro blir tatt i ed som president samtidig som valgrådet den nærmeste måneden skal telle stemmer. Foto: AFP / Scanpix / Luis Acosta
STØYENDE PROTEST: En tilhenger av Henrique Capriles trommer på ei gryte til støtte for kravet om ny opptelling av stemmene fra søndagens presidentvalg. Valgrådet gikk til slutt med på ny opptelkling. Men Nicolás Maduro blir tatt i ed som president samtidig som valgrådet den nærmeste måneden skal telle stemmer. Foto: AFP / Scanpix / Luis AcostaVis mer

Ny opptelling mens Maduro tas i ed

Lett absurd i Venezuela: Nicolás Maduro avlegger eden som president, mens valgrådet foretar ny opptelling av stemmene fra valget i de neste 30 dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicolás Maduro skal avlegge eden som valgt president i Nasjonalforsamlinga i Caracas i dag, fredag, klokka 11 venezuelansk tid, klokka 16.30 i Norge. Men det nasjonale valgrådet har samtidig gitt etter for kravet fra opposisjonen og Henrique Capriles, som søndag offisielt tapte valget mot Maduro, om å telle opp igjen stemmene «én for én».

Godtar
Ny opptelling er åpenbart en innrømmelse for å roe ned spenningene i landet, etter fire dager med fyrverkeri fra Maduros tilhengere mot gryte-konserter fra Capriles tilhengere, opptøyer og slagsmål i gatene og offisielt åtte personer drept, 61 skadet og 250 arresterte. Bare minutter etter valgrådets vedtak hilste Carriles avgjørelsen velkommen:

- Vi godtar dette vedtaket, sa han.

Capriles lykkeønsket sine tilhengere og folket i Venezuela, som han sa har tvunget fram denne avgjørelsen. Og han ba dem indirekte om å vise tålmod og roe seg. Neste fase «vil ta noe tid». Til slutt «vil ikke bare sannheten komme fram, men den vil også få følger», sa han.

Spenningene i Venezuela de siste dagene har frambrakt frykten for et mye verre blodbad, et steg nærmere en borgerkrig. Etter å ha fått gjennom kravet om ny opptelling, har Capriles tydeligvis ønsket å gi sitt bidrag til forsoning. Også Maduro synes å ville roe ned sinnene.

- Landet håper på dialog, ro, fred, uttalte han.

Står utsatt til
Nå står de to motstanderne begge politisk utsatte til for hogg, hver på sin måte.

Først når hans motstander Maduro for lengst er innsatt som president, vil Capriles og hans tilhengere få vite det endelige utfallet av presidentvalget fra valgrådet. Han kan vanskelig tro på å da bli utropt til vinner og bytte stilling med Maduro. Det ville være en storveis parodi. Hva vil han gjøre når de endelige tallene foreligger?
 
Maduro blir innsatt som president, mens valgrådet undersøker om han virkelig ble valgt av folket. Det er ydmykende. Om hans knepne seier blir stående ved lag, står han der svekket framfor sine partikamerater som fikk en politisk kalddusj valgnatta. Mange av dem spør seg - og andre - om det ikke finnes noen bedre leder enn Maduro for å beholde makta.

Vil ta 30 dager
Valgrådet, hvor det sitter fire medlemmer fra regjeringspartiet og én fra opposisjonen, har vedtatt å telle om igjen de gjenværende 46 prosent av urnene. Fra før av var 54 prosent av urnene kontrollert. Møtet tok ni timer. Det tyder på en vanskelig avgjørelse.

Venezuela har hva Jimmy Carter, USAs tidligere president, har kalt «verdens beste» opptelling av stemmer. Velgerne stemmer elektronisk. Idet de trykker på knappen skrives det ut en papirstemme som de slipper i ei valgurne. Det elektroniske utfallet av valget kan etterpå, om nødvendig, sammenliknes med opptalte papirstemmer.

I søndagens valg skilte det bare drøyt 1,5 prosent av stemmene mellom Maduro og Capriles. Og opposisjonen klagde samtidig over mange tusen uregelmessigheter.

Men det vil ta rundt 30 dager å telle opp de gjenværende urnene, noe som skal foregå med teknikere til stede fra begge de to sidene. De skal klare noe sånt som 400 urner per dag.

Journalister fra det tyske nyhetsbyrået DPA og avisa The New York Times har forsøkt å undersøke de offisielt meldte åtte dødsfallene under urolighetene denne uka, og de trekker de offisielle opplysningene i tvil. De åtte skulle alle være tilhengere av Maduro som ble drept av tilhengere av Capriles. Men i hvertfall to av de drepte kan like gjerne være ofre for vanlige forbrytere.