Ny opptur for aksje- sparere

Vårsola har så smått begynt å smile til alle som kjøpte AMS-aksjer ved nyttår. Hittil i år har kursene steget nesten fem prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det varmer nok de nybakte aksjonærene som fikk en heller kjølig mottakelse i markedet de to første månedene i år. Kursene stupte, pessimismen rådet. Men etter en uke med sammenhengende marsoppgang, er smilet nå på vei tilbake blant småaksjonærene.

Så langt denne måneden har kursene steget hele 6,7 prosent.

Vinnere og tapere

Men langtfra alle har vært like heldige med hvor de har puttet tusenlappene sine.

Variasjonene fra fond til fond er store, det beste AMS-fondet har steget vel ti prosent i år, det dårligste har falt tre prosent.

De heldige valgte Vesta Grønt Norden, de uheldige Odin Norge.

Men det snur som kjent fort i aksjemarkedet. Tirsdagens vinner kan bli onsdagens taper. Det har stadig flere fått erfare.

For interessen for aksjesparing i fond er nå større enn noen gang her i landet.

Nye tall fra Kredittilsynet viser at det ved utgangen av 1997 var 1,5 millioner andelseiere i norske verdipapirfond. I løpet av fjoråret steg dermed antallet andelseiere med nærmere 450000. 300000 av disse valgte aksjesparing med skattefradrag.

Og selv om tallet ikke forteller hele sannheten om hvor mange personer som har kjøpt fondsandeler - den som kjøper i flere fond, telles nemlig flere ganger - så sier det likevel mye om den kraftig voksende interessen for å spare i aksjer.

Krakk? Hvilket krakk?

Veslekrakket 28. oktober i fjor - da kursene over natta falt vel 6 prosent - er snart fullstendig glemt.

Kursene har sakte men sikkert klatret oppover, snart er de der de var før veslekrakket. Totalindeksen, som måler verdien av aksjene på Oslo børs, er bare halvannen prosent under nivået fra 28. oktober i fjor.

Hvis selskapene på børsen holder samme form en stund til, vil toppnoteringen være slått før kalenderen viser april.