Ny orkan truer Mexico

Orkanen Felix øker hurtig i styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny orkan er på vei mot Yucatán-halvøya i Mexico. Orkanen Felix øker i styrke i et tempo som er av de hurtigste som noensinne er registrert, opplyser USAs nasjonale orkansenter ifølge NTB.

Senteret oppgraderte i går kveld Felix til en kategori 5-orkan etter at den passerte øya Aruba i De nederlandske antiller.

Fra Aruba melder AP om avspiste tretopper og oversvømte hus, men de tusenvis av innbyggerne som hadde forberedt seg på en katastrofeorkan kunne i natt puste lettet ut. De unnslapp orkanens sentrum da den passerte nord for øya, på vei mot Mexico med en stadig økende styrke.

Kategori 5 er samme nivå som orkanen Dean som i august rammet Mexico og krevde 18 menneskeliv, og Katrina, som raserte New Orleans i 2005. Det er det høyeste nivået på Saffir Simpson-skalaen, og Felix hadde søndag kveld vindstyrker på opp til 270 kilometer i timen.

Felix er ifølge BBC den sjette i rekken av navngitte orkaner denne sesongen. Lørdag mistet seks personer, derav fem barn, livet i den tropiske stormen Henriette i Mexico.

Årets orkansesong ventes å bli svært aktiv. 

ØDE: Innbyggerne på Aruba var forberedt på en katastrofeorkan, men slapp unna senteret av orkanen. Felix er på vei mot Mexico. Foto: AP/Pedro Diaz/SCANPIX
ØDE: Innbyggerne på Aruba var forberedt på en katastrofeorkan, men slapp unna senteret av orkanen. Felix er på vei mot Mexico. Foto: AP/Pedro Diaz/SCANPIX Vis mer
FELIX: Stormen er i kategori fem, det høyeste nivået på Saffir Simpson-skalaen.