Ekstremvær:

Ny orkan truer USA

Med orkanen Idas ødeleggelser friskt i minne, ruster amerikanerne seg for møtet med en ny orkan.

STÅLSETTER SEG: USA stålsetter seg for orkanen Nicholas, som er ventet å nå land i løpet av tirsdag. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB
STÅLSETTER SEG: USA stålsetter seg for orkanen Nicholas, som er ventet å nå land i løpet av tirsdag. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare et par uker siden kategori 4-orkanen Ida traff delstatene Louisiana og Mississippi med voldsom kraft og medførte store ødeleggelser. Nedgradert til en tropisk storm fortsatte Ida oppover østkysten av USA og dumpet enorme nedbørmengder ned over blant annet New Jersey og New York.

Nå stålsetter amerikanerne seg for orkanen Nicholas, som har stø kurs mot delstaten Texas og millionbyen Houston.

Tirsdag formiddag norsk tid har orkanen nådd land, melder nyhetsbyrået AP.

OPPGRADERT: Uværet Nicholas ble oppgradert fra en tropisk storm til en kategori 1-orkan natt til tirsdag. Foto: NOAA / Reuters / NTB
OPPGRADERT: Uværet Nicholas ble oppgradert fra en tropisk storm til en kategori 1-orkan natt til tirsdag. Foto: NOAA / Reuters / NTB Vis mer

Opp i høyden

Orkanen er foreløpig definert til en kategori 1-orkan, etter at den ble oppgradert fra tropisk storm natt til tirsdag.

Bare timer før den var ventet å nå land, ble Nicholas målt til en vindhastighet på 33,3 meter i sekundet.

Ifølge prognosene kan Nicholas føre til nedbør på over 40 centimeter og vindstyrker på 104 kilometer i timen, melder Reuters.

Ved 03-tida norsk tid sa ordfører i Galveston i Texas, Craig Brown, til New York Times at byen har begynt å merke uværet. Innbyggerne er også blitt bedt om å dra til høyereliggende områder på grunn av flomfaren.

Venter massive nedbørmengder

Prognosene går ut på at storbyen Houston ligger i orkanens bane. Det er ventet at Nicholas vil dumpe 457 millimeter nedbør over Houston-området, skriver NTB.

- Det er fortsatt noe uforutsigbarhet med dette uværet, men vi vet det hovedsakelig blir regn, sier ordfører i Houston, Sylvester Turner.

ØDELEGGELSER: Orkanen «Ida» fortsetter å herje i USA, og har ført til store materielle skader. Video: Twitter / St. Bernhard Parish. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Byen er veldig motstandsdyktig. Vi vet hva vi må gjøre. Vi vet hvordan vi forbereder oss, legger han til, og viser til orkanen Harveys massive ødeleggelser i 2017, skriver nyhetsbyrået AP.

Den gang ble 150 000 hjem i Houston-området oversvømt.

I området holdes skolene stengt tirsdag. Også corona-teststasjoner og vaksinasjonssteder lukker dørene.

OVERSVØMMELSER: Tropestormen «Elsa» har den siste tiden skapt store ødeleggelser i New York i USA. Video: Whatisnewyork via Instagram. Vis mer

Avlyste

Houston-ordføreren har bedt folk om å holde seg innendørs i hvert fall fram til tirsdag morgen amerikansk tid, og retter samtidig en takk til popstjernen Harry Styles som avlyste den planlagte konserten i byen mandag kveld.

- Dessverre, på grunn av den kommende stormen i Houston, har jeg blitt anbefalt at kveldens show i Toyota Center ikke kan gjennomføres. Sikkerhet må prioriteres, så vær så snill og gå hjem og være trygge. Jeg er så lei meg. Takk for forståelsen. Jeg elsker dere alle, skriver Styles selv på Twitter.

Tidligere mandag undertegnet Texas-guvernør Greg Abbott en katastrofeerklæring for å yte bistand til 17 fylker langs kysten i delstaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer